Postavljanje stola za bife

Postavljanje stola za bife, Foto: Coanri/Rita/Flickr

Ako ste se odlučili za bife, koji je danas sve popularniji, onda i ovdje treba da znate neka pravila o postavljanju i aranžiranju hrane na stolu. Vaša prva briga treba biti stol na koji ćete staviti hranu, pribor za jelo, posuđe i druge potrebne sitnice. Ako nemate tako veliki jedaći stol već jedan manji, stavite ga u kut i na njega vino,  likere, čaše i kasnije kavu. Veći stol možete napraviti i sami ako veliku lesonitnu ploču stavite na bazu koja će tu ploču držati u ravnoteži.

Najidealnije je ako stol za bife stoji u sredini sobe, tako da se gosti mogu kretati okolo u jednoj ili dvije linije za brže posluženje i za sprečavanja gužve. No ako je bife postavljen u maloj prostoriji, tada se stol postavlja kraj zida. U oba slučaja stolice treba da se uklone ili stave uza zid da ne smetaju gostima prilikom služenja. Način na koji ćete prostrti stol zavisi o tome gdje ste stol postavili . Ako je stol u sredini sobe, glavno jelo možete podijeliti napola i postaviti na dvije podesne zdjele, koje stavite svaku na jedan kraj stola, ili jelo stavite samo na jedan kraj stola i u tom slučaju sami dijelite jelo gostima. Zdjele s povrćem, salatom, košarice s kruhom, umake, začine i drugo stavite počevši od jednog i drugog glavnog jela, pa prema sredini stola.

S obadvije strane stola postavite tanjure, neka se nalaze što bliže glavnom jelu. Pribor za jela i ubruse postavite na sredinu jednog i drugog kraja stola. Ukras za stol sa svijećama stavite u sredinu stola ili u sredinu stavite cvijeće, a svij eće na oba kraj a stola. Svijeće daju ne samo toplu svjetlost nego apsorbiraju dim od cigareta i pročišćuju zrak u sobi. Ako je stol kraj zida, tj . jednom stranom naslonjen na zid, ubruse, jedaći pribor i tanjure postavite tako da se lako dođe do njih. Osim toga, treba da se nalaze odmah do glavnog jela, koje je ovaj put samo na jednoj zdjeli. Odmah do glavnog jela stavljajte redom povrće, salatu, kruh, umake i začine, tako da se gosti, pošto uzmu tanjure i pribor, mogu odmah poslužiti. Stolne ukrase i svijeće postavite u pozadinu stola, blizu zi da, ili u sredinu stola, ili na jednom kraju stola. Vi no, kavu i kolače postavite na drugi stolić, tako da se gosti mogu poslužiti nakon večere kad žele. Nemojte zaboraviti i taj stolić ukrasiti nekim lijepim detaljem.

Foto: Coanri/Rita/Flickr