Umag – vrata Hrvatske u Europu

umag

Umag je najsjeverniji grad Istre na uskom poluotoku koji zatvara maleni zaljev. Udaljen je svega 40 kilometara od Trsta, 150 kilometara od Ljubljane i 50 nautičkih milja od Venecije. Osnovan je još davne 1268. godine. Povijesna jezgra Umaga nalazi se na poluotoku koji je nekada bio odvojen od kopna.

Danas je Umag jedno od narazvijenijih turističkih središta Hrvatske. Posjeduje jednu od najprestižnijih ACI marina sa skoro 500 vezova. U Umagu se održavaju veliki teniski turniri kao što je ATP Croatia Open Umag, a postao je poznat po brojnim sportskim aktivnostima – od tenisa pa sve do raznih aktivnosti na moru, ovdje možete doživjeti sve nijanse aktivnog odmora i zabave koje samo Umag ima za ponuditi.

Nedaleko Umaga nalazi Kator, malo rimsko arheološko nalazište. Riječ je o drevnom gradu Sipru koji je sada sveden na svega nekoliko ruševina i uglavnom potpopljen. Za vrijeme velike plime Sipar postaje maleni otok i to je sve što ostaje od antičkog Kaštela Sipar iz 5. stoljeća.

Umag nudi savršeni odmor – zavodljiva vina lokalnih proizvođača, jela pripremljena sa svježim sastojcima, čistoća mora i prekrasan pogled na okolne prirode. Noćni život u Umagu nudi zabavu uz odličnu glazbu, ples, izložbe, predstave i koncerte i poznate pučke fešte. Umag nudi izuzetne izletničke atrakcije, poput planinarenja, speleologije i ostalih aktivnosti za ljubitelje prave pustolovine.

Dok boravite u Umagu ono što preporučamo je da kušate autohtono maslinovo ulje Terra Istriana koje spada u višu kategoriju ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Zeleno je žute boje, intenzivnog mirisa po plodu masline, svježe pokošene trave i jabuke. Intenzivno je pikantno, gorkastog ukusa i blago aromatično.

Na području grada Umaga planira se izgradnja velikog turističkog kompleksa Terra Istriana koji će nuditi sasvim nove sadržaje na prostoru gdje se nalazi sadašnja Tvornica cementa Umag. Riječ je o integriranom turističkom projektu 3. generacije za potpune i sofisticirane doživljaje sa širokim rasponom aktivnosti konkretno povezanih s osjećajem ugode, kulturnim aktivnostima i opuštanjem. Glavne značajke po kojima će se ovaj kompleks razlikovati od drugih jest jezero, kao njegova jedinstvena karakteristika, i poljoprivreda kao sastavni dio kompleksa.

Izvor: Croatia Advisor Foto: Philip Lange/Shutterstock