Kako popraviti slušni aparat

slušni aparat

Slušni aparati kao i naočale su važni svima koji bez njih ne mogu funkcionirati, pa ako slučajno dođe do problema treba ih što prije popraviti. Najčešće poteškoće sa slušnim aparatom su začepljenja zbog ušnog voska ili prazne baterije. Saznajte kako najlakše popraviti slušni aparat.

Slušni aparat je potreban kako bi svaki čovjek koji ga treba mogao bolje čuti i tako lakše uspostaviti kontakt s okolinom. Prvo što treba učiniti je provjeriti je li aparat uključen, a nakon toga slijedi provjera da nije možda namješten na indukcijsku petlju. Obično bi trebao biti podešen na mikrofon.

Prazna baterija jedan je od najčešćih razloga zašto osoba ne može ništa čuti. Potrebno ju je zamijeniti, a nakon toga provjeriti je li okrenuta na pravu stranu i je li poklopac zatvoren do kraja. Nove baterije dolaze zapakirane u plastičnu foliju s jedne i druge strane koja ih štiti tijekom skladištenja. Tu foliju treba ukloniti prije nego se krene koristiti aparat.

Ako imate zaušni aparat pažljivo treba izvući plastičnu cjevčicu i oprati je sa sapunom u mlakoj vodi te isprati i ostaviti da se osuši. Dio koji povezuje aparat i cjevčicu ne treba skidati i ne smije se močiti, nego ga samo treba obrisati suhom i mekom krpom. Ukoliko je cjevčica puknuta moguće ju je zamijeniti u dućanu.

Dio aparata koji se stavlja u uho treba očistiti uz pomoć suhe krpice, a alatom za čišćenje ušnog voska očistiti vosak ukoliko je došlo do začepljenja otvora.

Kako popraviti slušni aparat kada počne pištati? Prvi korak je smanjiti glasnoću aparata, a ako to nije riješilo problem onda izvaditi aparat iz uha i opet ga staviti pazeći da tijesno i udobno sjedne u ušni kanal. Tako će se smanjiti pištanje i mikrofonija.

Određeni modeli slušnih aparata zvučno obavještavaju kada je baterija pri kraju. Treba provjeriti rade li baterije te ih ako postoji potreba zamijeniti novim baterijama.

Slušni aparat kao i naočale treba posebno paziti i na svaki znak problema odmah reagirati kako bi se problem riješio što prije i kako bi mogli normalno funkcionirati te komunicirati kako s članovima obitelji tako i s ljudima na poslu.

Autor: S.Š., Foto: Udo Schröter/Wikimedia Commons