Tunika na jedno rame

tunika na jedno rame
Tunika na jedno rame, Foto: HadK/Shutterstock

Kako je tunika započela svoju modnu priču i dospjela u naše ormare? Možemo prevrtiti vremensku traku unatrag i odjednom se nalazimo u Grčkoj ili pak starome Rimu. Tunike nisu nikako započele kao prekrasni odjevni predmeti koji su danas složeni na vašoj polici ili vise na vješalici.

Počeli su kao odjeća siromašnih i onih koji su se bavili napornim i teškim fizičkim poslovima kako bi preživjeli. Težaci, radnici, seljaci… svi oni trebali su udoban komad materijala koji je lako odjenuti i tu se nametnula tunika. Isprva je bila načinjena od grubo tkanih prirodnih materijala ili ponekad vune.

No prednost ovog odjevnog predmeta nije promakla ni onim imućnijim slojevima. Jedina razlika bila je u materijalu koji se koristio za izradu tunike. Skupe svile i fino tkani pamuk bili su glavni materijali za ove profinjenije varijacije.

50-e godine 20.stoljeća donijele su tekstilnu revoluciju. Napredak znanosti i tehnologije rezultirao je izradom novih i zanimljivih materijala načinjenih od umjetnih vlakana. Upravo u ovo doba proizvodnja odjeće je eksplodirala i zbog jeftinijeg procesa izrade ovakvih materijala odjeća postaje dostupnija i jeftinija.

Tunike su i danas nezamjenjiv odjevni komad u ormaru svake žene. Rijetko koji odjevni predmet možemo tako liberalno kombinirati i postizati zanimljive i oprečne efekte. Jedna obična poluprozirna tunika neutralne boje koja pada na jedno rame može poslužiti kao savršena odjeća za poslovni sastanak, za kavu sa prijateljicom ili pak jednostavo odlazak na fakultet ili u kino. Odjenite tuniku koja pada na jedno rame na crne kožne hlače raspustite kosu i stavite crveni ruž i imate savršen izgled za večernje piće koje možda preraste u pravi izlazak do jutra.

Odjenite je na suknju visokog struka i zataknite je unutar suknje, podignite kosu i stavite statement naušnice i smokey eyes. Još cipele sa potpeticom i treba li vam još išta više za neku posebnu priliku? Stoga imajte na umu ove sjajne odjevne komade pri kupnji odjeće za sljedeću sezonu bez obzira bile one lake i lepršave ili pak od meke vune, prekrasne su, udobne i funkcionalne.

 Autor: L.K.  Foto: HadK/Shutterstock