Trudnoća za vrijeme dojenja

ljubavni par u krevetu

Postoje različite teze, no najvažnije je da budete svjesni kako tijekom dojenja možete ostati trudni i da dojenje nije kontracepcija koja sto posto štiti od začeća. Nemojte vjerovati starim pričama kako dok dojite ste zaštićeni od trudnoće, jer će vas mali “plusić” na testu iznenaditi, a neke i šokirati.

Tijekom dojenja se izlučuje oksitocin koji omogućuje proizvodnju majčinog mlijeka, a i smanjuje plodnost. Hormon oksitocin ne štiti od začeća, on samo smanjuje plodnost. Neke žene dojenjem odlučuju kada će ići na drugo dijete. To je vrlo slična metoda poput one “brojanje plodnih i neplodnih dana”.

Svaka žene po sluzi može prepoznati plodne i neplodne dane, no ona tada zaista treba to pratiti i bilježiti svaki dan. Vrlo je važno da se pridržavate svih smjernica.

Ako ne dojite dijete cijelu noć, zaštita ne djeluje u potpunosti. Znači dojenje može biti kontracepcija ako je dojenje redovito, ako duže vremenski dojite i ako imate podoje po noći. Onog trenutka kada dijete počinje jesti i drugu hranim osim dojenja, metoda postaje nepouzdana. Sve dok dojite svoje dijete i ono dobiva oko 80 posto vašeg mlijeka, metoda je pouzdana, a sa svakim unosom druge hrane metoda postaje nepouzdana.

Kada prestane dojiti ili smanjite dojenje, dobit ćete menstruaciju ako je niste dobili. Ovulacija započinje prije nego dođe menstruacija, što je znak vaše plodnosti. Iako statistički pokazuje da je redovito i često dojenje ipak zaštita, ako ne želite ostati trudni, primijenite neku drugu vrstu kontracepcije. Dodatno se zaštite i biti ćete sigurni. Ova metoda je jednaka “brojanju plodnih i neplodnih dana”, gdje se uvijek mogu dogoditi neka “odstupanja”, jer kod svake žene je drukčije, a ovulacija se nekada može javiti prije predviđenog dana ili kasnije.

Na ciklus može utjecati i stres, umor te različiti faktori koji mogu poremetiti menstrualni ciklus. Ako želite primjenjivati prirodne metode sprječavanja trudnoće, koriste Billingsovu metodu, koja je vrlo jednostavna za učenje i primjenjivanje. Posjetite Centar za prirodno planiranje obitelji, gdje će vam u potpunosti objasniti kako metoda funkcionira. Do sada se pokazala vrlo učinkovita ako se koristi kako treba.

Autor: M.Š., Foto: MJTH/Shutterstock