Bebinih prvih 40 dana

rođenje djeteta

Mnoge trudnice koje su prvi puta trudne, maštaju o rođenju svog djeteta i idiličnim danima koji su pred njima. No, to nije tako! Svugdje vas samo okružuju priče kako je imati malo bebu nešto najljepše na svijetu i kako je to čista ideala. Ali kao što smo rekli, to baš i nije tako. Naravno da je najdivniji trenutak kada primite svoje dijete prvi puta u naručje, no dani koji slijede nakon tog dana, baš i nisu med i mlijeko.

Rođenjem vašeg djeteta rađa se i uloga vas kao roditelja, koji niti jedan roditelj nije naučio, ili prošao školu za nju. Koliko god se roditelji pripremali u teoriji i koliko god knjiga i predavanja odslušali, praksa se nerijetko zna pokazati kao ipak malo drugačija.

Najčešći problem u novopečenoj obitelji se javlja zbog sisanja. Uglavnom se bebe ne najedu dovoljno pa dugo sisaju i kraće spavaju, nego je to njihova majka očekivala, zbog čega dolazi do nervoze kod jednih i drugih.

No, tu najveću grešku rade roditelji koji misle i očekuju da se dijete prilagodi njima. To se neće dogoditi! Vi ste ti koji se trebaju prilagoditi malenoj bebi, jer ona sve što zna i ima su potrebe koje se trebaju zadovoljiti. Bebe imaju urođeni instinkt, zbog kojeg znaju kada što trebaju napraviti.

Najveća realnost bebinih potreba i želja prvih 40 dana je ta, da bi beba najradije provela sve te dane 24 sata uz svoju majku, sisajući, kako bi bila u savršenoj simbiozi. To je ono što vaša beba želi i treba prvih 40 dana, a ne ono što drugi pišu ili knjige koje ste vi čitali kako bi se pripremili na prvu godinu.

Početak zajedničkog života sa vašom bebom nije nimalo lak, stoga prihvatite svaku pomoć koja vam se ponudi, za obavljanje bilo kakvih svakodnevnih poslova. Vaša jedina briga prvih 40 dana nakon rođenja djeteta je samo to dijete, i tako bi to trebalo biti.

Kako bi što lakše proveli tih osjetljivih i najzahtjevnijih prvih 40 dana, pokušajte se što više družiti, gledajte filmove, čitajte knjige, itd. I zapamtite koliko god taj period vašeg života bio naporan, on je zapravo jako lijep i uvijek ćete ga se sjećati sa nekim posebnim osjećajem. Težak period je i lijep period, a zapamtite da sve što je lijepo kratko traje, pa uživajte u svakom trenutku!

 Autor: A.Z., Foto: Dirk Ott/Shutterstock