Tretmani za mladenačku kožu

njega mladenačke kože

Akne nisu ozbiljan zdravstveni problem, ali mogu iritirati. Mogu se pojaviti na licu i koži zbog čega dolazi do narušavanja izgleda. Problemi s aknama najčešće počinju u adolescenciji u vrijeme kada dolazi do razvoja osobnosti.

Zašto dolazi do akni? Razlog može biti zbog nakupljanja loja u lojnim žlijezdama, a na problem ukazuju simptomi poput crnih točkica na licu i vratu, masna koža te prištevi. Liječenje započinje dobrom njegom te primjenom antiseptika, antibiotika i retinoida.

Bez obzira što akne nestaju spontano u dobi između 18 i 20 godina, one predstavljaju izazov svakom liječniku koji nastoji pomoći adolescentu. Lokalna njega te higijenske navike omogućuju liječenje i popravljanje trenutnog stanja.

Na tržištu postoji nekoliko kozmetičkih preparata koji mogu pomoći, a neki od njih i pogoršati postojeće stanje. Tretmani za mladenačku njegu podrazumijevaju izbjegavanje kozmetičkih preparata koji obiluju masnim tvarima, a koji doprinose pogoršavanju problema s aknama.

Sve djevojke koje se u toj fazi počinju šminkati ne moraju izbjegavati make up, jer postoje određeni kozmetički proizvodi koji omogućuju šminkanje bez da se pogorša problem s aknama.

Njega mladenačke kože uključuje stroge i umjerene tretmane. Kožu bi trebalo čistiti svaki dan, ujutro i navečer i to uz pomoć sredstava kao što su dermatološki sapun, mlijeko za čišćenje lica ili sapun za masnu kožu.

Posebnu pozornost treba posvetiti njezi lica na kraju dana te skidanju šminke svaku večer prije spavanja. Bilo bi dobro da se liječniku javite prije nego što se akne prošire na veću površine kože.

Bilo bi dobro kada bi izbjegavali pretjerano korištenje sapuna koji isušuju kožu. Isto tako se ne preporuča istiskanje prištića. Zašto? U takvim situacijama često dolazi do upala i infekcija. Na ovaj način povećavate mogućnost da vam nastanu ožiljci.

Postoje tretmani koji uključuju lokalno liječenje gdje se lijekovi nanose direktno na kožu i dovoljni su sa rješavanje umjerenih akni. Teži oblici traže sistemno liječenje, a to su lijekovi koji se konzumiraju oralno.

Razni tretmani za liječenje mladenačke kože traže strpljenje i pozornost, jer se na samom početku liječenja može primijetiti pogoršanje koje neće dugo trajati. Nikada nije bilo dobro biti nestrpljiv.

Autor: S.Š., Foto: Valerie Potapova/Shutterstock