Pravilna njega noktiju

uređivanje noktiju

Ako želite imati lijepe i njegovane nokte bez pucanja i bijelih mrlja, potrebno je odvojiti dovoljno pažnje kako bi vam to i uspjelo. Za postizanje odličnih rezultata u njezi noktiju, donosimo vam nekoliko odgovarajućih savjeta kako bismo vam olakšali brigu.

Kao i u svemu, pomoću pravilne prehrane zaista možete imati prekrasne nokte. Nokti govore o našem zdravlju zato ih i zovemo “ogledalo” zdravlja. Obratite pozornost na svoje nokte, a uočite li da su u lošem stanju, to može upućivati na različite probleme zdravlja.

Nokti su vam suhi i beživotni? Sigurno vam onda nedostaje vitamina A. Zato povećajte unos narančastoga voća i povrća poput breskve, marelice, manga i mrkve.

Tanki, blijedi i lomljivi nokti znak su manjka željeza. Kako biste vratili zdrave nokte, potrebno je konzumirati što više lisnatog i zelenog povrća. Odlučite se za kelj ili poriluk . Cjelovite žitarice te različite mahunarke će vam također pomoći u povećanju unosa željeza u organizam.

Većinu žena muči listanje noktiju. Glavni uzrok toj neugodnoj pojavi je manjak cinka i klorovodične kiseline u organizmu. Cink je jedan od bitnih minerala koji je ključan za pravilan rad organizma. Izgrađuje naše stanice te je odličan za podizanje imuniteta. Zato se potrudite češće jesti namirnice bogate cinkom. Cink možemo naći u govedini, puretini te u plodovima mora poput kamenica, rakova i tuna.

Masaža ruku i noktiju je itekako bitna za pravilnu njegu noktiju. Pomoću nje potaknut ćete cirkulaciju, a vaši nokti će uspješno i brže rasti.

Pripazite na nokte tokom pranja posuđa noseći zaštitne rukavice, kako ih ne biste oštetili deterdžentima i ostalim kemijskim tvarima.

Za mekše ruke i čvršće nokte, svakodnevno koristite maslinovo ulje koje će ih nahraniti različitim vitaminima te im pružati potrebnu vlagu i njegu.

Napravite pauzu od lakiranja noktiju kako bi se nokti odmorili od teških kemikalija. Pustite ih da “dišu” bar jedan dan. Kod odstranjivača laka, odaberite one koji ne sadržavaju aceton. Njime biste mogli dodatno pogoršati stanje jer aceton nokte uništava i isušuje.

Za uređivanje kožice oko noktiju koristite specijalizirana ulja i kreme. Rezanje kožice se nikako ne preporučuje jer biste tim postupkom samo mogli ubrzati njen rast.

Kod oblikovanja noktiju, rašpajte ih u jednom smjeru. Rašpanje u različitim smjerovima nokte bi moglo učiniti lomljivima.

Želite li svojom noktima pružiti dodatnu njegu, prije lakiranja ih ispolirajte rašpicom za poliranje. Time će se cirkulacija povećati, a rezultati će biti i više nego pozitivni.

Autor: A.B., Foto: Iryna Rasko/Shutterstock