Toplomjeri za djecu

mjerenje temperature

Kada se roditelji odluče za kupnju toplomjera, kojim će mjeriti temperaturu svoga djeteta, često ne znaju što izabrati. Ponuda je velika, a u nastavku vam donosimo koje sve tipove toplomjera možete kupiti i koje su njihove prednosti i mene.

1. Duda varalica

Duda varalica je digitalni toplomjer namijenjen bebama koje dudaju dude. Vrlo je jednostavan za upotrebu, a beba neće briznuti u plač, jer će dudati i biti smirena. Beba duda dudu dok se temperatura ne izmjeri, za što će biti potrebna jedna minuta, a odstupanja od prave temperature su minimalna. Ono što je jako dobro kod ove vrste toplomjera, da beba neće niti znati da mjeri temperaturu.

Ova vrsta toplomjera se ne preporuča za tek rođenu djecu, a važno je da prilikom mjerenja temperature duda bude stalno u ustima, te se prilikom mjerenja ne smije vaditi iz usta. Kod ovog toplomjera morate uzeti u obzir, da će bebi dok je bolesna vrlo vjerojatno biti zaštopan nos, pa neće moći disati i vaditi će dudu iz usta kako bi došla do zraka, jer u realnim situacijama ovaj toplomjer zna mjeriti temperaturu i po 5 minuta, za razliku od onoga što piše. Isto tako uzmite u obzir da ćete moći baciti ovu vrstu toplomjera, kada počnete odvikavati bebu od dude, a i možete se dogoditi da beba uopće neće htjeti prihvatiti ovu dudu.

2. Živa

Živin toplomjer je standarni klasični toplomjer, kojeg najviše vole liječnici, no roditeljima i nije posebno drag jer su djeca često prilikom mjerenja temperature nestrpljiva i nemirna. Ono što je najveći minus kod živonog toplomjera, je vrijeme koje je potrebno za mjerenje temperature, a to je 3-5 minuta, za što djeca nemaju strpljenja.

Ono od čega se najviše strahuje kod mjerenja temperature sa živinim toplomjerom, je pucanje stakla na toplomjera, nakon čega slijedi isparavanje i curenje žive, a na taj način se dijete može otrovati. Živin toplomjer se koristi ispod pazuha, oralno ili rektalno, a najviše odgovara odraslim osobama.

3. Bezkontaktni 

Toplomjer za čelo se koristi tako da se prisloni na čelo (na temporalnu arteriju), nakon čega tjelesnu temperaturu mjeri infracrveni skener. Toplomjer za čelo se ne preporuča za korištenje kod djece do 3 mjeseca.

Ovaj toplomjer je vrlo skup, a preciznost i točnost su mu upitne. Dobra strana ovog toplomjera je ta, da se temperatura mjeri samo 6 sekundi pa je praktičan za mjerenje temperature kod male djece.

4. Ušni

Ušni toplomjer je vrsta toplomjera koju roditelji najčešće kupuju, pogotovo novopečeni roditelji. Ušni toplomjer je toplomjer kojim se vrlo lako može izmjeriti temperature kod male bebe. Za mjerenje ovaj toplomjer koristi infracrvene zrake.

Ušni toplomjer se ne preporuča za korištenje beba do tri mjeseca, djeluje praktično, no zapravo je vrlo zahtjevan. Prilikom mjerenja ušni toplomjer treba dobro namjestiti u ušni kanal, a i redovito mu se trebaju mijenjati kapice, koje se mogu pronaći u ljekarni.

Ova vrsta toplomjera je često neprecizna, a često pokazuje i drastične razlike u tjelesnoj temperaturi. Do toga dolazi, jer kod mjerenja temperature ušnim toplomjerom, temepratura se mora mjeriti precizno.

Ovaj toplomjer će više poslužiti kao pomoć roditeljima da vide da li temperatura pada ili raste, a najbolje ga je koristiti kada dijete spava, kako bi se mogao pravilno koristiti. Kada se pravilno koristi, ovaj toplomjer je točan.

Ušni toplomjer je izvrstan u brzinskom mjerenju temperature, samo trebate biti precizni.

5. Digitalni

Digitalni toplomjer koristi elektroničke toplinske senzore, koji mogu mjeriti tjelesnu temperaturu ispod pazuha, rektalno ili u ustima. Kada se temepratura mjeri maloj bebi, najtočniju temperaturu ćete dobiti ako temperaturu mjerite rektalno. Isto tako mjerenje temperature u ustima je puno točnije od mjerenja temperature ispod pazuha, ali usta trebaju cijelo vrijeme biti zatvorena dok se mjeri temperatura.

Rektalno mjerenje temperature je često neugodno, te liječnici ne preporučaju ovaj način mjerenja temperature, zbog opasnosti od ozljeda. Ako se temperatura djetetu mjeri oralnim putem, trebate pričekati da prođe 20 minuta od zadnjeg jela i pića. Ako se odlučite za rektalno mjerenje, pazite da za nikakvo drugo mjerenje temperature, više ne koristite taj toplomjer, nego kupite drugi.

Mjerenje digitalnim toplomjerom je brzo, te se temperatura može mjeriti na tri načina. Prikladan je za sve uzraste!

6. Trakice za čelo

Trakice za mjerenje temperature sadrže tekuće kristale, koji reagiraju na toplinu, a jednostavno se zaljepe na čelo. Temepratura se pokazuje mjenjanjem boje, a mogu ga koristiti svi uzrasti. Ovo je bezbolan i jednostavan način mjerenja.

Za trakice se kaže da su neprecizne, jer kristali u trakicama reagiraju i na temperaturu iz prostora. Liječnici ne priznaju ovu vrstu mjerenja temperature. Ne korisatite trakice kod jako male djece, jer se znaju zalijepiti na čelo, pa skidanje zna biti bolno.

Kod mjerenja temperature trebate znati da je kod digitalnih toplomjera najtočnije ako se naprave tri uzastopna mjerenja i pronađe se prosjek temperature. Kvalitetni toplomjer neće pokazivati velike razlike u temperaturi.

Temepratura koja se mjeri rektalno, u uhu ili oralno je viža za jedan stupanj od temperature ispod pazuha.

Autor: A.Z., Foto: Tinna/Shutterstock