Kako pravilno nalakirati nokte

lakiranje noktiju

Lakiranje noktiju je vrlo važan i zahtjevan posao, potvrdit će svaka žena. Nokti, bilo na rukama, bilo na nogama, moraju biti uredni, njegovani i oku ugodan prizor. Lijepe nokte svi će primijetiti. No, i prljavi ili izgriženi također ne mogu proći neprimijećeno. Posljednjih godina je među ženama stvoreno neko umjetno natjecanje “koja će imati ljepše, bolje ili šarenije nokte”. No, savršeno lakiranje noktiju je stvar prakse, vježbanja i “mirne ruke”.

Lakiranje zapravo počinje čišćenjem starog laka za nokte. Ne preporučaju se acetoni jer oni poprilično oštećuju nokte, umjesto njih radije koristite uljne odrstanjivače za nokte. Nokte nemojte rezati škaricama, već grickalicom. Uz to što ćete nokte lakše oblikovati i postići pravilan oblik, također ćete spriječiti njihovo cvjetanje.

Odrezane nokte isturpijajte kako biste postigli željenu glatkoću nokta i “uljepšali” njihov oblik. Nakon što ste nokte oblikovali rašpicom, a kožicu oko noktiju potisnuli, od velike je važnosti bazni lak za nokte, takozvana podloga za lakiranje koja će popuniti sve rupice i neravnine na vašem noktu kako bi “pravi” lak izgledao besprijekorno.

Bazni lak također ima funkciju jačanja noktiju jer stimulira i potiče stvaranje keratina od kojeg je nokat građen. Baznim lakom možete lakirati nokte ako vam cvjetaju ili pucaju. Nakon što se bazni lak osušio, kreće “The posao”. Lak nanosite dužinom nokta pažljivim i preciznim pokretima ruke. Koliko laka treba nanijeti na koji nokat, to ćete naučiti s vremenom. I praksom. Dva sloja laka za nokte su sasvim dovoljna, ako pak pretjerate i nanesete više, lak će vam se brže oguliti tijekom obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Drugi sloj nanesite kada se prvi u potpunosti osuši, a za zavrđni sloj prepuruča se bezbojni lak. Nokte nemojte lakirati ako ste u žurbi i nipošto prije spavanja.

Mnoge žene lakiraju tada nokte računajući da će se lak savršeno osušiti tijekom noći, no zaboravljaju da u takvim situacijama nokte često u snu mogu “prisloniti” na poplun. E tada su se se uvalile jer nokti ne samo da će ujutro izgledati očajno, već neće imati vremena skidati lak u nanovo ponavljati cijelu proceduru. A nokti s otiscima deke ili popluna nisu nimalo lijep prizor. Lak se najbolje suši prirodnim putem iako postoje mali trikovi poput hladne vode ili fena.

Vrlo je važan jedan maleni trik – ako imate okrugle nokte, vizualno ćete ih izdužiti ako izbjegavate nanošenje laka za nokte do rubova noktiju. Ne preporuča se lakiranje noktiju više od jedanput tjedno, jer ih svaki odstranjivač isušuje. To je jedan od razloga zašto biste uz sebe trebali imati hidratantnu kremu za ruke – svaki put kad su vam ruke suhe, namažite ih jer će, između ostalog, nokti biti zdraviji.

Foto: Serghei Starus/Shutterstock