Kako prepoznati prave trudove

trudovi i porodjajni bolovi

Kad trudovi postaju sve češći i bolniji, kad vam potresaju cijeli srednji dio tijela, od prednje prema stražnjoj strani, te kad ih nikakva promjena položaja ne ublažava, vjerojatno počinjete rađati. Upravo će vam se dogoditi najprirodniji događaj na svijetu.

Nazovite liječnika ili primalju i pitajte ih za savjet, ali nemojte paničariti. No, što ne počnu li vam trudovi sami od sebe ili vam je termin već prošao, a ne želite da vam potiču trudove? Katkad prirodi treba malo pomoći.

Svakodnevna šetnja ili lagane vježbe potaknut će dijete da se pokrene, što će potaknuti i trudove. Ako ste trudni dulje od 37 tjedana, pijte tri šalice čaja od malinova lista na dan. To može potaknuti mišiće maternice na stiskanje.

Usto povećajte unos vlakana i začinjene hrane jer to pospješuje rad crijeva, a dobar rad crijeva može potaknuti trudove iako nitko točno ne zna zašto i kako. Vođenje ljubavi također može pomoći jer u sjemenoj su tekućini prirodni prostaglandini, koji mogu potaknuti trudove. Orgazam može potaknuti stezanje maternice.

Trudovi nisu predvidivi i može se ispostaviti da oni koji vam se čine kao siguran znak porođaja naglo uspore ili potpuno prestanu. Tijekom ranih faza porođaja važno je stajati ili kretati se koliko god možete jer tako ćete bebinu glavu usmjeriti prema dolje, a hodanje ili kretanje za trudova ublažava bol. Čučnite između trudova jer ćete tako otvoriti zdjelicu.

Kad stojite uspravno, maternica je nagnuta prema naprijed i ništa ne pritišće krvne žile pa je protok krvi i kisika po tijelu bolji. Križna je kost tako pokretljiva pa se zdjelični zglobovi mogu raširiti i prilagoditi obliku djetetove glavice koja se spušta.

Dok imate trudove, pokušajte sjediti tako da stopala nogu sastavite, a koljena raširite i okrenete prema van. Tako će se zdjelica lakše otvoriti i opustiti, a dijete će lakše izaći.

Pokušajte ostati nasamo s partnerom i zamolite ga da vam mazi ili masira bradavice. Istraživanja su pokazala da stimulacija bradavica može učinkovitije potaknuti trudove od sintetskih hormona.

Tiskanje dok grlić maternice još nije posve otvoren odgodit će porođaj pa niste li potpuno spremni, duboko dišite i pokušajte ostati smireni.

Autor: S.G., Foto: Zdenek Fiamoli/Shutterstock