Ulje konoplje – učinkovita pomoć kod bolesti

ulje na žlici

Podrijetlo konoplje kao sorte koja potječe iz roda Cannabis sativa vezuje se uz srednju Aziju. Nastala je iz divlje konoplje čiji je uzgoj vremenom kultiviran. Ulje konoplje dobiva se od industrijske sorte konoplje. Premda se iz cijele biljke konoplje može dobiti ulje, ono prvoklasno dobiva se samo iz njezinih sjemenki.

Ulje konoplje može vam pomoći u održavanju ravnoteže hormona, smanjiti kolesterol i visok krvni tlak, ojačati vaš imunitet.

O važnim svojstvima ovog ulja puno govori i istraživanje koje je pokazalo da ulje konoplje sprječava oštećivanje mijelinske ovojnice, membrane koja štiti živčane stanice.

Najpoznatiji poremećaj koji je povezan s oštećenjem mijelinske ovojnice je multipla skleroza.

Ulje konoplje može vam pomoći i kod zastrašujućih simptoma ove teške bolesti.

Prirodno najuravnoteženije ulje

Ulje dobiveno iz sjemenki konoplje sastoji se od 75 do 80 posto višestruko nezasićenih masnih kiselina (dobrih masnoća) i sadrži samo 9 do 11 posto zasićenih masnih kiselina.

Esencijalne masne kiseline koje se nalaze u ulju konoplje nužan su dodatak vašoj prehrani, više od bilo kojeg drugog nutrijenta.

Ulje konoplje ima reputaciju kao prirodno najuravnoteženije ulje.

O tome svjedoči i podatak da ovo ulje sadržava savršeno uravnoteženi 3:1 omjer omega-6 (linolna) i omega-3 (alfa-linolenska) masnih kiselina.

Konoplja tijelo opskrbljuje značajnim količinama antioksidansa (vitamin E), karotena, fitosterola, fosfolipida.

Sadrži i brojne minerale, uključujući kalcij, magnezij, sumpor, kalij i fosfor te nešto skromnije količine željeza i cinka. Također je i dobar izvor klorofila.

Održava hormonalnu ravnotežu

Sjeme konoplje je jedino jestivo sjeme koje sadrži gama-linolensku kiselinu.

Ova kiselina pretvara se u zaštitni hormon prostaglandin i time regulira hormonalnu ravnotežu u menopauzi.

Obnavlja zaštitni sloj kože

Zbog visokog sadržaja omega-3 i omega-6 masnih kiselina, ulje konoplje ima sastav sličan lipidima kože. Osobito je korisno za suhu, naboranu i dehidriranu kožu, kao i za oštećene nokte. Povećavajući elastičnost kože i zadržava vlažnost.

Snižava kolesterol

Ulje konoplje jedino je biljno ulje koje sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline i kao takvo može pomoći u smanjenju razine kolesterola ubrzavanjem metaboličkih procesa. S bržim metabolizmom masti sagorijevaju brže i ne talože se na stijenkama arterija.

Pozitivno djeluje na dijabetes

Zbog niske razine ugljikohidrata i šećera, ovo ulje izvrsno je za dijabetičare. Hranjive tvari u ulju konoplje mogu vam pomoći u reguliranju razine šećera u krvi.

Sprječava psorijazu i dermatitis

Prema znanstvenim istraživanjima, uzrok psorijaze nalazi se u nedostatku omega-6 masnih kiselina u tijelu. Masne kiseline prisutne u ulju konoplje pomoći će u hidrataciji vaše kože i djelovati preventivno na mnoge probleme s kožom.

Jača imunitet

Omega-3 i omega-6 masne kiseline jačaju imunitet i reguliraju crijevnu floru. Tako pomažu stvaranju prirodne zaštite od mikroba i povećavaju otpornost tijela.

Pomaže kod multiple skleroze

Ulje konoplje može spriječiti oštećenje ili uništenje mijelinske ovojnice – membrane koja štiti živčane stanice. Najpoznatiji poremećaj s kojim je uništenje mijelinske ovojnice povezano je multipla skleroza.

Sprečava proširene vene

Ulje konoplje može prorijediti vašu krv, smanjiti stvaranje krvnih ugrušaka i proširenih vena.

Kvalitetno, hladno prešano i nerafinirano konoplje posjeduje bogat i orašast okus i zelene je boje.

Rafinirano ulje konoplje je bezbojno, a okus je prilično osiromašen. Kao i ostala ulja, ulje konoplje rafiniranjem gubi svoja glavna svojstva.

Ulje konoplje je najbolje ne zagrijavati

Visoke temperature mogu promijeniti prirodu nezasićenih masti ulja konoplje i pretvoriti ih u zasićene.

Najbolje ga je konzumirati u salati, jogurtu i drugim hladnim jelima, a ako se dodaje u topla jela treba paziti da temperatura pripreme ne prelazi 100 stupnjeva.

Autor: Alternativa za Vas, Foto: Martina Osmy/Shutterstock