Kako izgledaju trudovi? (20 pitanja o trudovima i trudnoći)

Na spomen riječi „trudovi“ većina ljudi zamišlja bolne trenutke kroz koje većina trudnica prolazi u rađaoni, ali trudovi su ipak mrvicu više od toga. 

Oni nisu samo priča o fizičkom naporu, već o dubokim emocijama, odlučnosti i snazi koja se rađa unutar svake žene koja se suočava s tim izazovom. Trudovi jesu i uvijek će biti važan dio priče o majčinstvu i životu, čak i kad nas dovode do granica izdržljivosti.

Što su trudovi?

Trudovi su ritmičke kontrakcije maternice koje se javljaju tijekom procesa trudnoće kako bi se maternica pripremila za porođaj i omogućila dolazak djeteta na svijet.

Ove kontrakcije pomažu otvaranju cerviksa (vrata maternice) i guraju fetus prema dolje kroz rodni kanal. Trudovi su ključni dio porođajnog procesa i znak su da se dijete približava rođenju.

Trudovi mogu biti popraćeni različitim senzacijama, uključujući bol, pritisak i nelagodu. Oni su obično podijeljeni u dvije osnovne kategorije: lažni trudovi (Braxton-Hicks kontrakcije) i pravi trudovi. 

Lažni trudovi su manje ritmičke kontrakcije maternice koje se javljaju tijekom trudnoće, ali nisu povezane s procesom otvaranja cerviksa i pripreme za porođaj. Pravi trudovi, s druge strane, postupno otvaraju cerviks i napreduju kako se trudnoća razvija.

trudovi
FOTO: SHUTTERSTOCK

Tijekom porođaja, trudovi se postupno pojačavaju i postaju sve češći kako bi omogućili dolazak djeteta na svijet. 

Upravljanje trudovima i njihova kontrola često zahtijeva određene tehnike i podršku medicinskog osoblja ili doule. Trudovi su sastavni dio procesa rađanja i mogu varirati u trajanju i intenzitetu ovisno o individualnim okolnostima i fazama porođaja.

Kako izgledaju trudovi?

Većina žena doživljava početak porođaja kao lagane kontrakcije u trbuhu koje traju otprilike 30 sekundi i javljaju se u nepravilnim razmacima, ponekad svakih 20 minuta, ponekad svakih 5 minuta. 

No, važno je napomenuti da je svaki porođaj jedinstveno iskustvo te će različite žene imati različite priče o svom iskustvu s porođajem. 

Prvorotkinje često doživljavaju početak porođaja s blagim trudovima koji se postepeno pojačavaju i postaju pravilniji.

Ponekad, umjesto laganih kontrakcija, porođaj može započeti pucanjem vodenjaka. U takvim situacijama, neka rodilišta čak preporučuju ženama da ostanu kod kuće neko vrijeme. Zanimljivo je da će većina, njih čak 95%, doživjeti svoje prve trudove u roku od 24 sata. 

Ako vas brine rizik od infekcije i praksa primjene antibiotika, evo zanimljive usporedbe: dok se u našim rodilištima antibiotici primjenjuju 12 sati nakon pucanja vodenjaka, u nekim drugim europskim državama to se radi tek nakon 48 sati, a u nekim slučajevima čak i nakon 72 sata.

Ako dođe do pucanja vodenjaka, važno je da provjerite da li amnionska tekućina nema smeđu ili zelenu boju te ima li neugodan miris. Također, važno je da tijekom tog procesa pijete dovoljno vode, budući da se amnionska tekućina neprestano obnavlja.

Kako razlikovati prave i lažne trudove?

Mnoge buduće majke, posebno one koje su već prošle kroz porođaj, često doživljavaju snažne kontrakcije prema kraju trudnoće koje mogu izazvati vidljive promjene na cerviksu. 

Prvorotkinje, s druge strane, mogu osjetiti tzv. “Braxton Hicks” kontrakcije, koje su prirodna priprema maternice za veliki događaj, ali nije riječ o pravim trudovima.

Lažni trudovi se najčešće javljaju tijekom drugog i trećeg tromjesečja, a vrlo često su uzrokovani pretjeranom fizičkom aktivnošću, kod jako punog mjehura ili dehidracije, a nije neobično niti da se pojave nakon spolnog odnosa. 

Ako osjetite kontrakcije bilo kad tijekom trudnoće, postoji nekoliko jednostavnih koraka koji vam mogu pomoći da provjerite je li porođaj započeo i je li riječ o pravim ili lažnim trudovima.

Lažni trudovi su manje bolni od pravih, zapravo su sličniji nelagodi, a ako popuštaju promjenom položaja, mirovanjem, mokrenjem ili hidratacijom zasigurno nisu pravi. 

Dehidracija je također čest uzrok javljanja kontrakcija tijekom trudnoće, a koje nisu znak početka poroda. Zato uvijek imajte pri ruci bocu vode. 

Osim dehidracije, važno je slušati svoje tijelo koje se tijekom trudnoće brže umara. Nemojte se forsirati. Nakon unosa tekućine, lezite i pokušajte odspavati kako biste opustili mišiće maternice. Primijenite tehnike opuštanja koje ste vježbali tijekom trudnoće. Vaše tijelo neprestano šalje signale, a u trudnoći je posebno važno pa ih slušajte i brinite se o sebi.

Ako kontrakcije i dalje traju nakon unosu tekućine i dobrog odmora, isprobajte dugi, opuštajući tuš. Nakon toga, ponovno lezite. Tuširanje obično zaustavlja lažne kontrakcije jer opušta tijelo. Topla voda će vam olakšati i tijek porođaja, pa ovaj korak može postati vaša terapija opuštanja.

kako izgledaju trudovi
foto: shutterstock

Ako i dalje imate kontrakcije velika je vjerojatnost da je vaš porođaj počeo. Uzmite pripremljenu torbu i povedite partnera sa sobom u bolnicu. 

10 stvari koje morate znati o trudovima

1. Trudovi su prirodni proces

Trudovi su prirodni dio procesa rađanja i služe otvaranju cerviksa (vratu maternice) kako bi omogućili prolazak djeteta kroz porodni kanal.

2. Ritmičke kontrakcije

Trudovi su ritmičke kontrakcije maternice koje se postupno pojačavaju tijekom vremena. Ove kontrakcije pomažu gurati dijete prema dolje prema izlazu.

3. Faze trudova

Trudovi se obično dijele u tri faze – otvaranje cerviksa, izguravanje djeteta i izbacivanje posteljice. Svaka faza ima svoje karakteristične znakove i simptome.

4. Bol i nelagoda

Trudove često prate bol i nelagoda. Intenzitet boli varira od osobe do osobe i tijekom različitih faza trudova. Postoji mnogo tehnika za upravljanje boli tijekom porođaja, uključujući epiduralnu anesteziju, metode disanja i opuštanja.

5. Praćenje trudova

Tijekom porođaja, medicinsko osoblje će pratiti intenzitet i trajanje trudova kako bi osiguralo da se porođaj odvija normalno. To obično uključuje upotrebu toko­metra za praćenje kontrakcija.

6. Pravilan tijek porođaja

Normalan tijek porođaja uključuje postupno otvaranje cerviksa, slijedi faza izguravanja djeteta i na kraju izbacivanje posteljice. Ove faze su prirodni procesi i obično se događaju postepeno.

7. Medicinska pomoć

Tijekom porođaja, medicinsko osoblje će pružiti potrebnu skrb i podršku kako bi osiguralo siguran i zdrav porođaj. U slučaju komplikacija ili potrebe za intervencijom, medicinski tim će biti prisutan.

8. Prirodni porođaj ili carski rez

Postoje različite opcije za rađanje djeteta, uključujući prirodni porođaj i carski rez. Odluka o načinu porođaja ovisi o individualnim okolnostima i medicinskim potrebama, ali kod carskog reza nema trudova.

9. Informiranost i podrška

Bitno je da buduće majke budu informirane o procesu trudova i da se osjećaju podržane tijekom cijelog iskustva. Edukacija, priprema i emocionalna podrška igraju ključnu ulogu u olakšavanju tih važnih trenutaka.

žena s trudovima
FOTO: SHUTTERSTOCK

10. Svaka trudnica je jedinstvena

Svaka žena doživljava trudove na svoj način. Svi trudovi su jedinstveni, ali što je najvažnije, svaki trud je korak bliže susretu s vašim djetetom.

20 najčešćih pitanja o trudovima, trudnoći i porođaju

 1. Koliko traje normalan porođaj? Normalan porođaj može trajati između 6 i 18 sati, ali trajanje varira od osobe do osobe i drugih faktora.
 2. Kako razlikovati lažne trudove od pravih? Lažni trudovi su obično nepravilni i ne uzrokuju otvaranje cerviksa, dok pravi trudovi postupno postaju češći i intenzivniji.
 3. Kako se nositi s boli tijekom trudova? Tehnike disanja, masaža, epiduralna anestezija i opuštanje mogu pomoći smanjiti bol.
 4. Kada trebam ići u bolnicu ako sam počela osjećati trudove? Kontaktirati liječnika ili ići u bolnicu trebate kada trudovi postanu redoviti, bolni i kada dolazi do otvaranja cerviksa.
 5. Mogu li jesti tijekom trudova? U većini slučajeva, preporučuje se ograničeno unošenje hrane tijekom trudova, ali to ovisi o pravilima bolnice i preporuci vašeg ginekologa.
 6. Kako prirodno potaknuti trudove? Hodanje, seks, akupunktura i stimulacija bradavica neki su od prirodnih načina poticanja trudova.
 7. Kako se nositi sa strahom od porođaja? Edukacija, podrška partnera i razgovor s medicinskim stručnjakom mogu pomoći u smanjenju straha.
 8. Koliko traje oporavak nakon porođaja? Oporavak varira od osobe do osobe, ali obično traje nekoliko tjedana. Važno je slušati svoje tijelo i slijediti upute liječnika.
 9. Je li vaginalni porođaj mnogo bolniji od carskog reza? Bol je subjektivna, pa iskustva variraju. Vaginalni porođaj može uzrokovati jaču bol, ali je kratkotrajna dok carski rez ne uključuje bol, ali ima mnogo duži period oporavka.
 10. Što je epiziotomija i je li nužna? Epiziotomija je rezanje vaginalnog otvora tijekom porođaja. Danas se primjenjuje samo ako je medicinski nužna.
 11. Mogu li uzimati lijekove tijekom trudova? Ovisno o situaciji, liječnik može propisati lijekove za ublažavanje boli ili poticanje trudova.
 12. Što je mukozni čep i kada se obično gubi? Mukozni čep je sluz koji pokriva cerviks. Gubitak čepa obično ukazuje na približavanje porođaju, ali to ne mora biti trenutno.
 13. Kako se nositi s kontrakcijama prije porođaja? Prijavite se liječniku ako osjetite kontrakcije prije 37. tjedna, jer to može ukazivati na mogućnost prijevremenog porođaja, što je opasno.
 14. Kako odabrati bolnicu ili babicu za porođaj? Važno je dobro istražiti opcije i razgovarati s drugim mamama kako biste odabrali bolnicu ili babicu koja vam najbolje odgovara.
 15. Što je vodeni porođaj i tko ga može koristiti? Vodeni porođaj je porođaj u vodi, ali nije ga u mogućnosti obaviti u svakoj bolnici stoga se dobro informirajte.
 16. Mogu li putovati tijekom trudova? Putovanje tijekom trudova nije preporučljivo jer može biti opasno, posebno u kasnijim fazama.
 17. Koliko vode trebam piti tijekom trudnoće? Preporuka je unositi dodatnu vodu tijekom trudnoće kako biste izbjegli dehidraciju, ali savjet liječnika je najvažniji.
 18. Kako se nositi s mučninom tijekom trudnoće? Blaga mučnina je česta tijekom prvog tromjesečja. Pomažu manji obroci i izbjegavanje iritantnih namirnica.
 19. Mogu li vježbati tijekom trudnoće? Umjerena tjelovježba je često preporučljiva tijekom trudnoće, ali se uvijek konzultirajte s liječnikom.
 20. Što je “bezbolni” porođaj? “Bezbolni” porođaj odnosi se na korištenje epiduralne anestezije kako bi se ublažila bol tijekom porođaja. Odluka o tome ovisi o preferencijama i potrebama žene.