Tenis, nastanak bijelog sporta

djevojka igra tenis
Djevojka igra tenis, Foto: Andresr/Shutterstock

Iako se pretpostavlja da su korijeni tenisa još u staroj Grčkoj, Rimu i Egiptu ti se dokazi svode na samo nekoliko crteža na kojima se sugerira da se o u ovo drevno doba igrala igra koja je mogla nalikovati izvornom tenisu.  Također, smatra se da je izvor imena sporta egipatski grad Tinnis, dok riječ reket navodno dolazi od riječi rahat koja na arapskom znači dlan.

Sada, zašto baš dlan? Mnogo realnije objašnjenje podrijetla tenisa je da su ga osmislili redovnici u Francuskoj u 11. ili 12. st. koji su se razonodili zabijanjem loptice u zid otvorenim dlanom ili kasnije u parovima gdje su na isti način dodavali lopticu jedan drugom. Pri početku igre bi izviknuli “Tenez!” što znači “eto ti” ili “igraj” i također se može protumačiti kao korijen iz kojeg nastaje riječ tenis.

Golu ruku zatim su zamijenile rukavice koje su na sebi imale mrežu i potom crijevo navučeno preko drvenog okvira koje već počinje nalikovati današnjem reketu. Prvi reketi pojavili su se u 16. st. i imali su prvo okvir u obliku suze, a loptice su bile od drveta, kože, pluta ili vune. Ubrzo je i plemstvo prihvatio ovu zanimljivu igru i odjednom se pojavljuju i travnati tereni. Čak su i francuski kraljevi 16.st. bili očarani igrom.

U početku se nije igralo na otvorenom kao i danas već u velikim zatvorenim dvoranama, ali tenis kakav poznajemo danas javio se u drugoj polovici 19. st. i već 1877. održan je prvi Wimbeldon, koji je do danas ostao najveći teniski turnir. William Renshaw ostat će zauvijek zapamćen kao najveći tenisač svim vremena koji je osvojio 8 prvih mjesta za redom i do danas nitko još nije oborio ovaj rekord.

1927. prvi puta je prenesen radio prijenosom i tenis uskoro postaje razonoda srednje klase sada kada je bio ovako masovno dostupan. Muškarci su standardno nosili duge bijele hlače a žene duge suknje sve dok 1933. igrač Bunny Austin nije odjednom odlučio doći u kratkim hlačama koje su se zadržale i danas kao standardna odjeća tenisača. Zanimljiv put jednog zanimljivog sporta.

Autor: L.K.  Foto: Andresr/Shutterstock