Rolanje za početnike

priprema za rolanje

Jedan od sigurno najpopularnijih sportova je rolanje, a vole ga kako mladi, tako i oni nešto stariji kao i mala djeca. Generacija među kojom je rolanje najpopularnije su mala djeca i tinejdžeri, što opravdava zabava koju rolanje pruža. Uz zabavu rolanjem se tijelo dovodi u dobru kondiciju, te se paralelno skidaju kilogrami.

Ako želite oblikovati svoje tijelo, posebice učvrstiti leđa, te oblikovati stražnjicu i noge, počnite rolati što prije. Ako pak ne znate rolati, a silno bi htjeli naučiti, osim da vam netko pomaže u tome, možete upisati i školu rolanja. Škole rolanja obično traju oko 2 tjedna jer se rolanje smatra aktivnošću koja se brzo svlada.

Padanje na rolama je u početku potpuno normalno, pa si nikako nemojte dopustiti da vas nekoliko padova odbije od rolanja, koje je toliko zdravo.

Prilikom rolanja treba zaobilaziti vodu, kvrgavo tlo, lišće, kamenje i grane, pokušajte rolati na što glađoj površini, te izbjegavajte navedene prepreke, posebice ako ste početnik.

Kočenje je stavka u rolanju koja predstavlja mali problem rolerima, a kočnice se nalaze na stražnjoj strani desne role. Mogu se kupiti i role s prednjim kočnicama, ali ako ste početnik, takve role izbjegavajte.

Ono na što nikada ne smijete zaboraviti prije rolanja, posebice ako ste početnik, su kaciga i štitnici! Koliko god se rolanje smatralo sigurnim sportom ipak se preporučuje zaštita prilikom rolanja, kako ne bi prilikom pada, došlo do nepotrebnih ogrebotina i jačih udaraca.

Ipak bilo bi najpoželjnije da i iskusni roleri na glavi nose kacigu prilikom rolanja, jer se može dogoditi da pri velikoj brzini osoba padne na tlo, te da jako udari glavom, što može donijeti teške posljedice.

Za vrijeme rolanja roler se ne smije previše opustiti, te uvijek mora biti spreman na situaciju koja je neizvjesna. Prilikom rolanja morate paziti na pješake koji prolaze, ostale rolere, bicikliste, aute, životinje… Na sve što vam može omesti put prilikom rolanja.

Rolanje je dobar način da iskoristite slobodno vrijeme, a pored toga što ćete se zabaviti ujedno ćete doprinijeti boljoj formi i zdravlju organizma. Zahvaljujući rolanju učvrstit ćete mišiće i biti zadovoljni svojim tijelom, baš kao da ste odlučili krenuti u teretanu.

Autor: A.Z., Foto: Maridav/Shutterstock