Sveti Petar u šumi

Grad u blizini, Foto: Lorenzinhos/Flickr

Omanje selo koje se nalazi u samom središtu Istre, istočno od Svetog Lovreča , a samo nekoliko kilometara od Pazina i šest kilometara od Žminja,  zove se Sveti Petar u Šumi, poznato po velikom samostanskom kompleksu kojeg su izgradili benediktinci oko XII. stoljeća.

Spomenut ćemo crkvu svetog Petra i Pavla iz 1755.godine. Zidovi dviju kapela obloženi su od podnožja do vijenca ukrasnim kožnim tapetama, o koje su utisnuti pozlaćeni uzorci velikih cvjetova, cvjetnih grančica i plodova, a proizvod su mletačkih radionica, te se predstavljaju kao najljepši primjerci takvog ukrasa u Istri. Sve to skupa daje jedan raskoš crkvi, jer podsjećaju na zidne ukrase baroknih dvoraca.

Reći ćemo i to da je ljubljanski majstor – orguljar Janez Juraj Eisel, zaslužan za izradu crkvenih orgulja koje datiraju još od 1770.godine.  U crkvi se čuva čudotvorna slika Majke Božje Čenstohovske, a glavno sjedište pavlina je u Poljskoj, gdje se prepričavaju priče da je Majka proplakala krvavim suzama. Samostan je bio napušten gotovo dva stoljeća, a prije desetak godina vratili su se pavlinski redovnici, te tada počinje obnova istoga.

Što se tiče sportskih aktivnosti, moramo spomenuti da imaju nogometni klub Puris, kao i ženski nogometni klub, zatim košarkaški klub, konjički klub i boćarski klub. Možemo primjetiti da su mještani sportskog duha i za svaku pohvalu.

Najzanimljivije je spomenuti da je konjički klub “HIPOS” osnovan tek 2007.godine, što znači da je to jako mlad klub, a može se pohvaliti svojim aktivnostima i uspjesima. Osnovni cilj kluba je obučavanje mladih jahača, pa sve do uvrštenja u takmičenja.

Trenutno raspolaže sa četiri natjecateljska konja, koji postižu jako dobre rezultate, a tu ne želimo izostaviti da kažemo da je kobila Tara jedina iz Istarskog uzgoja koja je godine 2008. sudjelovala na prvenstvu Hrvatske za mlade.

Škola janjanja uvrstila je u svoj program školu za naprednije jahače u preponskom jahanju. Jedna jako zanimljiva vijest je ta da ovaj klub ima pansion za konje, što omogućuje brojnim posjetiteljima i turistima da mogu svoje konje bez straha ostaviti na čuvanje.

Za velike gurmane, velika ponuda pršuta, sira, tartufa, domaćih fuža, divljači, kao i domaćih vina bijelog i crnog, te slatkog muškata ne fali. Jednom kada probate, uvijek ćete se vraćati, jer ljepote što ih nudi Istra, i te male gradiće, čovjeka ostavlja bez daha.

Autor: S.Š. Foto: Lorenzinhos/Flickr