Stupnjevi celulita

Celulit

95% žena koje su napunila trideset godina ima celulit. Imaju ga i puno mlađe djevojke što ga čini u neku ruku bolesti današnjice. Celulita se ne možemo u potpunosti riješiti jer će se tijekom godina uvijek vraćati, ali si možemo pomoći masažama i vježbom kako bi umanjili njegovu pojavu. Možemo zagladiti površinu kože gdje se nalazi, ali prvo moramo utvrditi koji stupanj celulita imamo kako bi mogli ciljano djelovati na njega različitim tretmanima.

Prvi stupanj celulita

Ovo je početni stupanj razvoja na našoj koži. Neugledne izbočine i rupice se u ovom stadiju ne vide, jedino ako se prstima ne zahvati dio kože. Stručnjaci kažu da je to zbog toga što se u tijelu između stanica stvara i nakuplja tekućina i čvorovi proteinskih lanaca. Ako imate prvi stupanj celulita pomoći će vam masaže. Fizički pritisak i masaža pomažu potaknuti  protok tekućine kroz tkiva koja su pogođena celulitom. Lezite na leđa i stavite stopala uz zid. Kružnim pokretima masirajte noge prema dolje i prema srcu, a masaža neka traje najmanje 5 minuta.

Drugi stupanj celulita

Izbočine i nakupine se u ovom stadiju vide kada stojimo i ne moramo vršiti pritisak na tkivo da bi se izbočine pojavile. U ležećem položaju dijelovi koji su zahvaćeni celulitom djeluju vrlo mlohavo. ovo se događa kada donji sloj naše kože počinje propadati jer protok krvi slabi. Ovaj tip nažalost vrlo brzo prelazi u treći stupanj celulita. Ako su vaše životne navike loše, on će još brže prerasti u tvrdokorni celulit.

Treći stupanj celulita

Ovaj celulit je najvidljiviji od svih. Vidimo ga i u stojećem i ležećem položaju, te nije potrebno vršiti pritisak na tkivo da bi se pojavile i vidjele izbočine. Za sve je kriva ženska tekstura tkiva. Kada dođe do povećanja masnih stanica, ona se udružuju s tekućinom između tkiva i idu direktno prema površini kože. Zato se stvara takozvana narančina kora i celulit.

Kako bi se borili protiv celulita probajte potaknuti cirkulaciju. Najbolji način vježbe za celulit su pilates, kick box, squash i planinarenje, što ubrzava metabolizam i potiče protok cirkulacije. Jedite namirnice koje su bogate vodom i izbjegavajte slatko i slatkiše. Povećajte i unos antioksidansa, amino kiselina i esencijalnih masnih kiselina kojih ima u ribi i orašastim plodovima. Zapamtite, samo upornost pomaže kod ublažavanja celulita stoga nemojte odustati.

Autor: M.D., Foto: Andrei Zarubaika/Shutterstock