Mučnine i povraćanje u trudnoći – kako ih ublažiti

trudnica

Jutarnja mučnina i povraćanje (lat. Hiperemeza gravidarum) jedan su od prvih asocijacija na trudnoću i povod da se napravi test na trudnoću. Odjel za kliničke smjernice Američkog društva opstetričara i ginekologa su napravili istraživanje i došli do zaključka da mučnine u trudnoći pogađaju od 50% do 80% žena, a čak polovica trudnica pati od povraćanja. No, svaka je trudnoća različita i priča za sebe. Ponekad jake mučnine i dugotrajno povraćanje može dovesti do gubitka tjelesne težine trudnice, ali to se kasnije, nakon prolaska mučnina, nadomjesti, a beba se i dalje normalno razvija i raste.

Dr. Susana M. Ramina, suradnica američkog Odbora za opstetriciju i ginekologiju u Dallasu, koja je i također i djelatnica Medicinskog centra Baylor St. Luke i Bolnica Woodlands St. Luke u Houstonu u svom istraživanju navodi da ne postoji definicija za Hiperemezu gravidarum koja je prihvaćena.

Klinička dijagnoza se postavlja na isključivanju drugih potencijalnih bolesti koje uzrokuju mučnine i povraćanje te je najčešći razlog za odlazak trudnice na bolničko liječenje u prvom dijelu trudnoće, dok je drugi prijevremeni porođaj koji je također jedan od najčešćih razloga hospitalizacije trudnica. – Dr. Susana M. Ramina

Uzroci mučnine i povraćanja u trudnoći

Sam uzrok mučnine i povraćanja u trudnoći nije poznat, no poznati su neki od mogućih uzroka koji su povezani s trudnoćom i koji nisu:

Uzroci povezani s trudnoćom

 • Nekomplicirana jutarnja mučnina i povraćanje – povremeni, blagi simptomi se javljaju neovisno o kojem dobu dana se radi i to najčešće u prvom tromjesečju. Dijagnoza se postavlja isključivanjem drugih uzroka.
 • Trudnička hiperemeza – često i trajno povraćanje i mučnina uz nemogućnost zadržavanja i unosa hrane ili tekućine oralno. Uobičajeni znakovi su mršavljenje, dehidracija, a ako poremećaj traje duže vrijeme radi se ultrazvuk zdjelice i test funkcije jetre
 • Hidatiformna mola – događa se kada sugestivni nalaz pokazuje da je maternica veća od očekivane te kad nema pokreta ili srčane akcije fetusa. Dijagnoza se postavlja ultrazvukom zdjelice, određivanjem hCGa, mjerenjem krvnog tlaka i eventualno biopsijom fetusa.

Drugi uzroci

 • Nagli porast razine hormona u krvi ponajviše HCG hormona tzv. hormona trudnoće te estrogena što može dovesti do pada razine šećera u krvi i izazivati osjećaj mučnine
 • U trudnoći su osjetila više izoštrena pa tako i osjetilo za miris i okus te zato trudnice često postaju osjetljive na određenu hranu ili na određene mirise poput mirisa cigarete ili kave
 • Mučnine također mogu biti posljedica već neke postojeće bolesti pa se tako mučnine češće i u većoj mjeri javljaju kod trudnica koje su patile od migrena ili pak nekim gastrointestinalnih bolesti poput gastritisa. S obzirom na to da se tijekom trudnoće želudac sporije prazni te se kompletni probavni sustav usporava to rezultira pojavom mučnina.
 • Žene u trudnoći prolaze kroz novo razdoblje u životu koje iz mnogih razloga im izaziva stres te pojačava njihov umor. Taj stres i umor mogu biti zapravo poticaj za nove i jače mučnine i povraćanja te je stoga bitno da se trudnica opušta kada god je to moguće i da izbjegava nepotreban stres.

Kada počinju mučnine u trudnoći

Mučnine se najčešće javljaju između 4. tjedna i 6. tjedna prvog tromjesečja trudnoće. Vrhunac mučnina i povraćanje, u većini slučajeva, događa se otprilike između 6. i 8. tjedna, a do normaliziranja stanja dolazi između 12. tjedna i 18. tjedna. No, postoje izuzeci gdje mučnine i povraćanje znaju trajati do kraja trudnoće odnosno do poroda.

Važno je napomenuti da nisu sva povraćanja i sve mučnine bezazlene. Ako mučnine traju dugo, i trudnica često povraća velike količine sadržaja, može doći do razvitka stanja u kojem jako povraćanje i mučnine trudnicu mogu dovesti do dehidracije i ketoze (stanje povišene razine ketonskih tijela u krvi uslijed povećanje razgrade masnih stanica). Trudnica u takvom stanju mora na hitno bolničko liječenje gdje se rade pretrage potrebne za dokazivanje navedenog stanja te se započinje s nadoknadom tekućine intravenozno. Također se primjenjuju antiemetici tj. lijekovi koji će ublažiti pojavu mučnine i povraćanja i radi se privremena obustava uzimanja hrane i pića na usta dok se mučnine ne smire kako ne bi izazvali ponovno povraćanje.

Nakon što se primjenom tekućine riješila dehidracija, procjenjuje se stanje trudnice te se može početi s malim i laganim obrocima. U slučaju da se trudnici stanje ne popravlja i da ne može uzimati ništa na usta bez da povraća, takve trudnice se najčešće hospitaliziraju do poboljšanja stanja. Ponekad je potrebno i više dana da se stanje normalizira i da trudnica bez problema može ponovno jesti na usta bez povraćanja. Zato je od velike važnosti da se za svaku neobičnu mučninu ili prečesto povraćanje s gubitkom na kilaži obavijesti ginekologa koji prati razvoj trudnoće kako bi se spriječile neželjene posljedice.Kada završavaju mučnine u trudnoći

Mučnine, kod većine trudnica, prolaze u prvom tromjesečju trudnoće. No, važno je i spomenuti da postoje slučajevi kada to nije tako i kada trudnica se bori s mučninama i povraćanjem do samog poroda pa nekada i kasnije. Svaka trudnoća je drugačija kao i svaka žena.

Ponekad faktori poput toga koja je trudnoća po redu te prijašnja stanja i bolesti trudnice mogu bitno utjecati na pojavu mučnina i na njihovo trajanje u trudnoći. Kao što je gore navedeno, ako je trudnica prije imala problema sa želucem u obliku upala poput gastritisa, čestih žgaravica ili nepodnošenja određene hrane onda postoji mogućnost da će mučnine biti više i duže izražene tijekom trudnoće.

Vrste mučnina u trudnoći

Mučnine u trudnoći se mogu pojaviti kao normalna fiziološka pojava no ponekad mogu i biti znak za uzbunu i indikacija za neko drugo stanje osim trudnoće. Kod fizioloških odnosno normalnih mučnina u trudnoći razlikujemo:

 • Jutarnje mučnine
 • Večernje mučnine
 • Cjelodnevne mučnine
 • Patološke mučnine

Jutarnje mučnine

Jutarnje mučnine spadaju u blagi oblik i najčešće se radi o mučninama koje se javljaju ujutro odmah nakon buđenja i onemogućavaju trudnicama da uživaju u nekim svojim jutarnjim navikama poput ispijanje prve šalice kave ili čaja te uživanju u prvom obroku u danu. Može povraćati samo dva do tri puta u prijepodnevnim satima, a ponekad se radi samo o “gađenju” na određeni miris, piće ili hranu. Kod jutarnjih mučnina tjelesna težina se najčešće ne smanjuje i liječenje nije potrebno jer plod napreduje dobro.

Ako se povraćanje ponavlja i događa i do 10 puta na dan, bez obzira na unos hrane, trudnica će gubiti na težini i postoji mogućnost od razvitka anemije, povišene tjelesne temperature (37-37,5), ubrzanja srčanog ritma (do 100 otkucaja u minuti) i poremećaja u ravnoteži elektrolita. Ovaj oblik i prekomjerno povraćanje zahtjeva bolničko liječenje otopinama (infuzija) kako bi se nadoknadio gubitak tekućine i ispravila poremećena ravnoteža elektrolita (ketoacidoza).

Večernje mučnine

Danas se kod sve više i više trudnica pojavljuju i večernje mučnine koje im također otežavaju noćni odmor i spavanje koje je prijeko potrebno za trudnicu. Ponekad, u tim slučajevima, trudnicama pomaže da tijekom dana uzimaju više manjih obroka kako želudac nikada ne bi bio prazan.

Također je od velike važnosti i kvaliteta hrane koju trudnica konzumira. Kod pojave mučnine najbolje je izbjegavati jaku i začinjenu te masnu hranu. Najbolje je odabrati hranu koja je lako probavljiva te bogata proteinima i ugljikohidratima. Kod večernjih mučnina ponekad može pomoći konzumacija jogurta, keksa i krekera tijekom dana.

U nekim trenucima, kod nekih trudnica, pomaže i konzumacija hrane određene temperature. Istraživanja su dokazala da trudnicama više odgovara konzumacija skroz ohlađene hrane ili hranu ohlađenu na sobnoj temperaturi. Vruća hrana emitira više mirisa i okusa koji mogu pogoršati mučninu i izazvati povraćanje. Važno je ne opteretiti želudac prije spavanja.

Cjelodnevne mučnine

Cjelodnevne mučnine su među rjeđima, no ne i nemoguće. Kod takvih trudnica postoji najveći rizik za padom tjelesne težine zbog izbjegavanja hrane ili konzumiranja malih količina hrane tijekom dana upravo zbog toga što su mučnine prisutne od jutra do navečer.

U ovom obliku, koji je ujedno i najteži oblik, dominira teško povraćanje, čak i do dvadeset puta na dan, događa se velik pad tjelesne težine trudnice, a očituje se i teška dehidracija i poremećaj ravnoteže elektrolita, smanjeno mokrenje, ubrzano disanje, porast tjelesne temperature, suha i smežurana koža. Ovaj oblik zahtijeva hitno bolničko liječenje jer predstavlja stanje koje ugrožava život trudnice i fetusa.

Ono što je važno je da trudnica ukloni sve faktore koji joj možda pogoršavaju mučnine, da jede male obroke lagane hrane uz dovoljno tekućine. Ako cjelodnevne mučnine traju kroz duži period važno je javiti se svom odabranom ginekologu kako bi se isključilo postojanje nekog drugog uzroka tih mučnina te da se nađe način da se trudnici olakša taj period dok same mučnine ne prođu.

Patološka mučnina

Osim same trudnoće, uzrok mučnine mogu biti neka druga stanja i bolesti koje zahtijevaju daljnje liječenje i zato je važno na vrijeme se javiti svom ginekologu ako postoje mučnine koje jako dugo traju, obilna povraćanja i sl.

Uz trudnoću se mogu javiti stanja poput:

 • Gastroenteritisa – upala sluznice želuca, tankog i debelog crijeva (virusna, bakterijska ili parazitna) koja se očituje simptomima poput naglog gubitka na težini, mučnina, povraćanje, grčevi i bol u crijevima uz pojavu proljeva te osjećaj opće slabosti
 • Crijevna opstrukcija – smanjeni ili potpuni zastoj crijevnog sadržaja kroz crijeva uz pojavu boli, povraćanja, nemogućnost ispuštanja vjetrova te opstipacija ili zatvor
 • Razne infekcije mokraćnog sustava

Znakovi da se radi o patološkim mučninama:

 • Izrazita bol u abdomenu
 • Razvitak dehidracije
 • Pojava vrućice
 • Povraćanje sadržaja poput krvi ili žuči
 • Abnormalni nalazi fetalne srčane akcije

Ako primijetite da se pojavljuju ovi znakovi i simptomi, obavezno se javite ginekologu ili liječniku.

Trudnoća bez mučnina

Ima sretnica koje cijelu trudnoću prođu bez mučnina i povraćanja. To se ne treba povezivati s nekim problemima u trudnoći i da nešto nije kako treba. S obzirom na to da se konačni uzrok mučnina ne zna isto tako se ne zna što je to drugačije kod trudnice bez mučnina.

Neki znanstvenici tvrde da je pojava mučnine vrsta obrambenog mehanizma protiv stvari koje bi mogle naštetiti plodu, no dokaza za to još nema. Također se radi na dokazivanju poveznice između odsustva mučnine i ranih pobačaja jer u nekim slučajevima odsustvo mučnine može označavati nisku razinu hormona potrebnih za održavanje trudnoće. No, da bi se razina hormona u potpunosti znala potrebno je napraviti pretrage kako bi se isključila sumnja i nepotrebna panika.

Za sve žene koje trudnoću prolaze bez mučnina možemo samo reći: “Uživajte!”

Kako ublažiti mučnine i povraćanje u trudnoći

Kako bi se ta neugodna pojava zvana mučnina izbjegla ili barem ublažila, možete probati neke od sljedećih načina:

 • Prepoznajte što vam odgovara – kod pojave jutarnjih mučnina važno je da trudnica prepozna što će joj u tom trenutku najviše odgovarati.
 • Odgodite ispijanje kave – ponekad je najbolje odgoditi ispijanje kave ili čaja ili uzimanja prvog obroka dok se želudac ne “razbudi“ i dok se mučnina malo ne smiri.
 • Pojedite nešto – nekim trudnicama u borbi protiv jutarnjih mučnina pomaže da odmah poslije buđenja pojedu malu količinu hrane poput zobenih pahuljica, slanih integralnih krekera ili, rižinih pločica, da im želudac nije prazan jer ponekad prazan želudac može biti uzrok jutarnjih mučnina.
 • Zdrava prehrana– izbjegavanje visokorafiniranih šećera i unosa hrane zasićene mastima
 • Češći i manji obroci – preporučuje se do šest manjih obroka dnevno, lako probavljive hrane
 • Prije spavanja jedite što laganije obroke – Navečer prije spavanja probajte pojesti nešto lagano što će vam želudac držati punim poput suhih keksića ili krekera
 • Uzimajte dovoljno tekućine – (juhe, sokovi, mliječni napitci) jer se prilikom povraćanja gubi voda iz organizma. Ako često povraćate bilo bi dobro da umjesto vode uzmete neki izotonični napitak odnosno napitak koji je bogat mineralima, elektrolitima, soli i glukozom
 • Izbjegavajte jako slanu i začinjenu hranu koja vam teško “pada” na želudac
 • Izbjegavajte mirise – izbjegavajte mirisati i jesti svu hranu koja vam izaziva osjećaj mučnine te isto tako napitke poput kave ili dim cigarete
 • Oralna higijena – ako ste povraćali operite zube kako vam bakterije i kiseline iz želudca ne bi oštetili zube i zubno meso i izazvali upalu
 • Krećite se – nakon obroka je važno da se krećete, ako odmah legnete u krevet riskirate povratak hrane u jednjak i pojavu žgaravice
 • Ne ustajte naglo – ujutro prilikom dizanja iz kreveta uzmite si više vremena, ne treba naglo ustajati i raditi nagle pokrete, polako i smireno
 • Izbjegavajte duži boravak u zagušljivim prostorijama
 • Napravite čaj od đumbira – u borbi protiv mučnine od velike pomoći može biti đumbir, začin koji je poznat po svojim ljekovitim svojstvima, stoga si napravite čaj od đumbira
 • Napravite čaj od mente – također uz đumbir dobra je i menta koja će pomoći kod mučnine i kod lošeg zadaha nakon povraćanjaNa kraju, još jedan važan savjet: s obzirom na to da povraćanje (posebno kada se radi o učestalom povraćanju) dovodi do stvaranja kiselosti u usnoj šupljini koja je veća od uobičajene te oštećuje zube i zubnu caklinu, čini ih osjetljivima na kvarenje, ispravna oralna higijena kod trudnica je nužna.

>> Savjeti za oralnu higijenu kod trudnica

No, jedan od najvažnijih boraca protiv mučnina i povraćanja je odmor. Kada god osjetite da vas hvata umor i pospanost, lezite i odspavajte. Forsiranje organizma samo može pogoršati mučnine i potaknuti povraćanje.

Najvažnije je da izbjegavate pušenje, droge i alkohol kako ne bi naštetili tom malom čudu što raste u vama. Pazite na sebe i na svoje malo biće što raste ispod vašeg srca.

Foto: Pixabay

Bok. Ja sam Maja i znam što želim u životu. Rijetkost, znam. Svoje ispunjenje pronašla sam u pomaganju drugim ljudima. Tako sam postala član Crvenog križa te se uključujem u što više akcija. Također kao svoj životni poziv odabrala sam medicinu. Ili je ona odabrala mene? Ne znam. Medicinska sam sestra koja obožava raditi svoj posao. Nisam jedna od onih namrgođenih sestara kojih se svi boje. Ovdje sam jer uživam u pisanju članaka, priča, seminara i eseja. Moje pisanje ovdje biti će ponajviše bazirano na medicinski orijentiranim temama. Nadam se da će vam barem jedan od mojih članaka biti od koristi.