Što se sve može popraviti bez majstora

što se sve može popraviti u kući

Što se sve može popraviti u kući bez majstora? Dobro je znati koji se sve poslovi mogu samostalno obaviti bez zvanja stručnjaka. Među tim poslovima nalaze se i slavine, a s kojima ukućani često znaju imati problema. Bilo da se radilo o začepljenju ili možda smrzavanju cijevi.

Kapanje vode iz slavine je problem koji nije teško riješiti, a sve što je potrebno je zategnuti maticu ili zamijeniti istrošene brtve. Za što se god odlučili problem će uskoro biti riješen.

Ventile s plovkom moguće je naći u vodokotlićima i spremnicima za vodu. Njihova je glavna uloga propuštati dotok vode kada se spremni isprazni te ga zaustaviti kada se u spremniku nađe dovoljna količina vode. Ventili se mogu prilagoditi tako da onemoguće prelijevanje vode.

Bojler predstavlja izolirani spremnik u kojem se voda pohranjuje i grije. On ponekad može biti bučan i to je problem koji se može riješiti bez majstora.

Spremnik s hladnom vodom u neizravnim vodovodnim sustavima u potkrovlju opskrbljuje hladnom vodom slavine i bojler. Na izlazu ponekad može doći do začepljenja što se može riješiti.

Kutni ventili nalaze se na cijevima u blizini strojeva za pranje rublja, vodokotlića i slavina. Zahvaljujući njima moguće je zatvoriti dotok vode prema trošilu, a da se pritom ne isključuje voda u cijelom kućanstvu.

Glavni vod predstavlja cijev koja dovodi svježu vodu do trošila u različitim dijelovima kuće. Najčešće se pruža prema spremniku s vodom u potkrovlju te prema slavini u kojoj se nalazi hladna voda. Može se dogoditi da cijev kondenzira ili počne curiti.

Glavni sigurnosni ventil je pojam s kojim se svatko susretao više puta. Radi se o ventilu koji se nalazi bilo pod stepenicama, u podrumu ili u kuhinji. Uz njegovu pomoć zatvara se dovod vode u kućanstvo. Održavanje glavnog ventila pružit će mogućnost da se u kratkom roku zatvori voda ako se pokaže potreba.

Postoji i vanjski sigurnosni ventil čije zatvaranje isključuje cijelo kućanstvo s vodovodne mreže. Najčešće se može pronaći između ceste i kuće, smješten ispod metalne ili plastične posude. Uz ventil se obično može pronaći i vodomjer. Dok su neki problemi rješivi i dovoljno je nekoliko vrsta alata, za druge je potrebno čekati stručnu pomoć.

Autor: S.Š., Foto: Kurhan/Shutterstock