Kako očistiti žlijeb

kako očistiti žlijeb

Lijepo je imati kuću i svoje dvorište, ali posjedovanje kuće sa sobom nosi brojne obveze. Jasno je kako u kuću treba često ulagati, bilo da se radi samo o održavanju ili renoviranju. Koliko je važno voditi računa o unutrašnjosti kuće, tako ne treba zaboraviti na krov koji također treba redovito čistiti kao i na žlijeb.

Kako najbolje i najlakše očistiti žlijeb? Svaki majstor će reći kako ne treba čekati da bude kasno i da krenu problemi s krovom te da na vrijeme treba razmišljati o čišćenju i održavanju lukova i žljebova. Uz pomoć nekoliko jednostavnih savjeta, voda će moći nesmetano teći kroz odvodne cijevi.

Postoje trikovi koji će olakšati svakodnevni život i pritom spriječiti sve nezgode zbog kojih bi kasnije mogli imati velikih problema, a radi čega bi trebali uložiti više u renoviranje kuće.

Kako bi što lakše očistili žlijeb i pritom ne dozvolili da se u njemu nakupi velika količina smeća, potrebno ih je redovito čistiti kako se u njemu ne bi našlo puno lišća što bi kasnije moglo uzrokovati probleme.

Da bi posao mogli izvesti što je sigurnije moguće i bez puno problema, bilo bi dobro prije nego krenete čistiti područje na krovu, oblikovati komad žice kako bi ju mogli staviti na vrh cijevi oluka. Tako će biti moguće spriječiti lišće da se nakupi i pritom začepi žlijeb.

Ljestve je dobro udaljiti od žljebova jer bi se moglo dogoditi da pukne plastika pod njihovom težinom ili da se pomakne brtva koja se nalazi na spojnom dijelu žlijeba.

Nije svejedno kako ćete se ponašati dok perete posuđe jer se i tako može sačuvati žlijeb od prljavštine te olakšati čišćenje. Savjetuje se korištenje mrežice za sudoper jer će se na njoj zadržati svi ostaci hrane, umjesto da dođu u odvodnu cijev.

Potrebno je izbjegavati izlijevanje ulja ili bilo koje masne tekućine jer bi se inače masnoća mogla skoriti i uzrokovati začepljenje u cijevima.

Kako najbolje sačuvati žlijeb? Dovoljno je jednom u dva tjedna izliti u sudoper lonac vruće vode te jednom mjesečno uliti pola šalice sode bikarbone i alkoholnog octa. Smjesu možete ostaviti nekoliko minuta i nakon toga isprati vrućom vodom.

Autor: S.Š., Foto: Margan Zajdowicz/free images