Virusne bradavice na licu

lijepo-lice-zene

Virusne bradavice više su estetski nego zdravstveni problem, ali svejedno mu treba pristupiti ozbiljno. Posebnu im pažnju treba dati kada se pojave na licu ili spolnim organima, tada je nužno posjetiti dermatologa ili obiteljskog liječnika. Odrasli se od virusnih bradavica mogu izliječiti samo uz liječničku pomoć, dok kod djece prolaze i same od sebe. Ova vrsta bradavica uzrokovana je HPV virusom i uvijek je posljedica stanja u organizmu, a ne sam uzrok bolesti.

Ljudi koji obolijevaju od virusnih bradavica najčešće su slabog imuniteta, pa im se organizam ne može sam izboriti s virusom. Kao posljedica toga javljaju su izrasline na koži. Bradavicama se možete zaraziti i dodirom s drugom zaraženom osobom, zato je vrlo važno voditi pravilnu osobnu higijenu. Kako bismo spriječili zarazu, važno je prati ruke nakon dodira sa životinjama ili zaraženom osobom, treba se i redovito tuširati, ne gristi nokte ili koristiti stare britvice (kako bi se onemogućio ulaz virusa u tijelo) te prirodnim putem ojačati imunitet.

Vrste virusnih bradavica

Na licu se najčešće javljaju dvije vrste virusnih bradavica:

  • ravne
  • filiformne

Ravne bradavice, osim na licu, javljaju se i na rukama i bedrima. Budući da su malene, nisu baš odmah uočljive. Plosnate su i imaju hrapavi vrh i najčešće su blago žute, smeđe ili ružičaste boje.

Filiformne bradavice rastu oko nosa i ustiju, a u rijetkim slučajevima i na vratu ili ispod brade. Ova bradavica ima oblik malog preklopa kože i jednake su boje kao i ostatak kože lice ili vrata.

Liječenje virusnih bradavica

Uz pravilno održavanje higijene i pranje područja bradavica s običnim sapunom, virusne bradavice mogu se liječiti i salicitnom kiselinom. Ovaj pripravak može se kupiti u ljekarnama i zatim se po uputama farmaceuta nanosi izravno na bradavicu, pazeći da otopinom ne dotaknete i kožu. Liječenje traje nekoliko mjeseci.

Prirodnim putem bradavice se mogu tretirati pripravkom od luka i češnjaka, jer oboje imaju snažno antivirusno djelovanje. Smjesa se napravi od sitno nasjeckane polovice luka koja se izmiksa sa sitno narezanim češnjevima češnjaka. Stavlja se na bradavicu te se područje sa smjesom omota sterilnom gazom i ostavi po 40 minuta da djeluje. Postupak treba ponoviti nekoliko puta dnevno. Ipak, ova smjesa se ne smije stavljati na kapke ili osjetljivu kožu.

Odlično djelovanje protiv bradavica ima i aloe vera, koja se stavlja na oboljela područja uvečer prije spavanja, zamata se gazom, a onda skida ujutro. Smjesa od morske soli i hrena također je djelotvorna. Sok od hrena miješa se sa soli, utrljava na oboljelo mjesto, pa ostavi da djeluje pola sata. Ako vam je koža osjetljiva na sol, umjesto nje možete koristiti i kredu.

Autor: V.B., Foto: JerzyGorecki/Pixabay