Imate virusne bradavice na licu? 5 načina kako ih ukloniti

kako ukloniti virusne bradavice na licu

Bradavice na licu više su estetski nego zdravstveni problem, ali svejedno mu treba pristupiti ozbiljno. Posebnu im pažnju treba dati kada se pojave na licu ili spolnim organima, tada je nužno posjetiti dermatologa ili obiteljskog liječnika. Odrasli se od virusnih bradavica mogu izliječiti samo uz liječničku pomoć, dok kod djece prolaze i same od sebe. Ova vrsta bradavica uzrokovana je HPV virusom i uvijek je posljedica stanja u organizmu, a ne sam uzrok bolesti.

Ljudi koji obolijevaju od virusnih bradavica najčešće su slabog imuniteta, pa im se organizam ne može sam izboriti s virusom. Kao posljedica toga javljaju su izrasline na koži. Bradavicama se možete zaraziti i dodirom s drugom zaraženom osobom, zato je vrlo važno voditi pravilnu osobnu higijenu. Kako bismo spriječili zarazu, važno je prati ruke nakon dodira sa životinjama ili zaraženom osobom, treba se i redovito tuširati, ne gristi nokte ili koristiti stare britvice (kako bi se onemogućio ulaz virusa u tijelo) te prirodnim putem ojačati imunitet.

Vrste virusnih bradavica

Virusne bradavice su česta kožna pojava uzrokovana humanim papilomavirusom (HPV). Među različitim vrstama, posebnu pažnju privlače one koje se pojavljuju na licu, jer su vidljive i mogu utjecati na samopouzdanje osobe. Na licu se najčešće javljaju dvije vrste virusnih bradavica: ravne i filiformne.

Ravne bradavice, osim na licu, javljaju se i na rukama i bedrima. Budući da su malene, nisu baš odmah uočljive. Plosnate su i imaju hrapavi vrh i najčešće su blago žute, smeđe ili ružičaste boje. Ove virusne bradavice na licu mogu biti izazov za prepoznavanje zbog njihove suptilne pojave.

Filiformne bradavice rastu oko nosa i ustiju, a u rijetkim slučajevima i na vratu ili ispod brade. Ova bradavica ima oblik malog preklopa kože i jednake su boje kao i ostatak kože lica ili vrata. Ove virusne bradavice na licu posebno su zanimljive zbog svog jedinstvenog oblika koji ih čini primjetnijima.

bradavice na licu uzrok
Filiformne bradavice na licu su specifične po svom izduženom obliku, često se pojavljuju oko nosa i usta, a rjeđe na vratu i ramenima, te imaju boju sličnu boji kože.

Osim ovih vrsta, postoje i druge vrste virusnih bradavica koje se mogu pojaviti na različitim dijelovima tijela. Neki od njih uključuju plantarne bradavice koje se pojavljuju na stopalima, obične bradavice koje se često javljaju na rukama, i genitalne bradavice koje utječu na genitalno područje.

Svaka od ovih vrsta ima svoje specifičnosti i može zahtijevati drugačiji pristup liječenju. Bitno je prepoznati vrstu bradavice kako bi se mogao odabrati najučinkovitiji tretman. U svakom slučaju, kod sumnje na virusne bradavice na licu ili drugom dijelu tijela, preporučuje se konzultacija s dermatologom ili obiteljskim liječnikom kako bi se osigurala točna dijagnoza i adekvatno liječenje.

Liječenje virusnih bradavica

Liječenje virusnih bradavica zahtijeva strpljenje i dosljednost. Bradavice na licu i druge virusne bradavice mogu biti uporne, ali postoji nekoliko metoda koje se mogu koristiti za njihovo uklanjanje.

1. Salicitna kiselina

Uz pravilno održavanje higijene i pranje područja bradavica s običnim sapunom, virusne bradavice mogu se liječiti i salicitnom kiselinom. Ovaj pripravak može se kupiti u ljekarnama i zatim se po uputama farmaceuta nanosi izravno na bradavicu, pazeći da otopinom ne dotaknete i kožu. Liječenje traje nekoliko mjeseci.

2. Pripravak od luka i češnjaka

Prirodnim putem bradavice se mogu tretirati pripravkom od luka i češnjaka, jer oboje imaju snažno antivirusno djelovanje. Smjesa se napravi od sitno nasjeckane polovice luka koja se izmiksa sa sitno narezanim češnjevima češnjaka. Stavlja se na bradavicu te se područje sa smjesom omota sterilnom gazom i ostavi po 40 minuta da djeluje. Postupak treba ponoviti nekoliko puta dnevno. Ipak, ova smjesa se ne smije stavljati na kapke ili osjetljivu kožu.

3. Aloe vera

Odlično djelovanje protiv bradavica ima i aloe vera, koja se stavlja na oboljela područja uvečer prije spavanja, zamata se gazom, a onda skida ujutro.

virusne bradavice na licu kako ih ukloniti, aloe vera
virusne bradavice na licu možete pokušati ukloniti gelom iz aloe vere.

4. Smjesa od morske soli i hrena

Smjesa od morske soli i hrena također je djelotvorna. Sok od hrena miješa se sa soli, utrljava na oboljelo mjesto, pa ostavi da djeluje pola sata. Ako vam je koža osjetljiva na sol, umjesto nje možete koristiti i kredu.

5. Medicinski tretmani

Za virusne bradavice na licu, osim navedenih metoda, postoje i medicinski tretmani poput smrzavanja (krioterapija), laserske terapije i drugih topikalnih tretmana koje propisuje dermatolog. Važno je napomenuti da se prije početka bilo kakvog liječenja treba posavjetovati s liječnikom kako bi se odabrao najprikladniji lijek za virusne bradavice na licu, uzimajući u obzir individualne karakteristike kože i opće zdravstveno stanje.

Savjeti za njegu kože nakon uklanjanja bradavica

Savjeti za njegu kože nakon uklanjanja bradavica su izuzetno važni, posebno kada je riječ o osjetljivom području kao što je lice. Nakon uklanjanja bradavica na licu, koža može biti osjetljiva, a pravilna njega ključna je za ubrzanje procesa ozdravljenja i smanjenje rizika od ožiljaka.

1. Održavajte područje čistim: Nakon uklanjanja bradavica na licu, važno je redovito i nježno čistiti tretirano područje kako bi se izbjegla infekcija. Koristite blagi sapun i mlaku vodu za nježno pranje, izbjegavajući trljanje ili upotrebu abrazivnih proizvoda koji mogu iritirati kožu. Sušenje tretiranog područja treba obavljati tapkanjem mekim ručnikom, bez trljanja. Održavanje čistoće pomaže u smanjenju rizika od infekcije i potiče brže zacjeljivanje virusnih bradavica na licu.

2. Izbjegavajte diranje ili grebanje: Područje gdje su bile virusne bradavice može biti osjetljivo i sklono svrbežu nakon tretmana. Važno je odoljeti porivu za grebanjem jer to može dovesti do dodatne iritacije ili infekcije. Ako osjećate neugodu, nježno ohladite područje hladnim oblogom ili koristite preporučene kreme za smirivanje. Diranje ili grebanje može također ometati proces zacjeljivanja i povećati rizik od stvaranja ožiljaka.

3. Zaštitite kožu od sunca: Izlaganje suncu može pogoršati izgled ožiljaka i usporiti proces zacjeljivanja nakon uklanjanja virusnih bradavica. Koristite kremu za sunčanje sa visokim faktorom zaštite (SPF) kako biste zaštitili kožu od UV zračenja. Preporučuje se nošenje šešira ili drugih zaštitnih odjevnih predmeta ako morate biti na suncu duže vrijeme. Redovito ponavljajte nanošenje kreme za sunčanje, posebno ako ste u vodi ili znojite se.

4. Koristite preporučene kreme ili masti: Nakon uklanjanja virusnih bradavica na licu, dermatolog može preporučiti posebne kreme ili masti za ubrzavanje procesa zacjeljivanja. Važno je strogo slijediti upute za upotrebu ovih proizvoda. Ove kreme mogu sadržavati sastojke koji pomažu u smanjenju upale, potiču zacjeljivanje i sprječavaju stvaranje ožiljaka. Redovita i pravilna primjena ovih proizvoda ključna je za optimalno zacjeljivanje.

5. Održavajte hidrataciju kože: Hidratantne kreme i losioni pomažu u održavanju elastičnosti kože i sprječavaju suhoću, što je posebno važno nakon tretmana virusnih bradavica. Odaberite proizvode koji su prikladni za vaš tip kože, po mogućnosti one koji ne sadrže mirise ili druge iritantne sastojke. Redovita hidratacija pomaže u održavanju zdravlja kože, smanjuje mogućnost stvaranja ožiljaka i pomaže u bržem zacjeljivanju.

bradavice na licu prirodno liječenje
Redovita hidratacija kože je ključna za zacjeljivanje i održavanje zdravlja kože, posebno nakon tretmana bradavice na licu.

6. Pratite simptome i posavjetujte se s liječnikom: Važno je redovito pregledavati područje gdje su bile virusne bradavice na licu nakon njihovog uklanjanja. Ako primijetite bilo kakve znakove infekcije, kao što su crvenilo, oticanje, gnojenje ili povećana bol, odmah se obratite svom liječniku. Također, pratite kako se područje oporavlja i konzultirajte se s dermatologom ako imate bilo kakvih pitanja ili briga. Pravovremena reakcija i konzultacija s liječnikom ključni su za učinkovito zacjeljivanje i sprečavanje komplikacija.

Virusne bradavice na licu: Izazovi i rješenja

Bradavice na licu, iako često estetski neugodne, su uglavnom bezopasne. Ipak, važno je razumjeti da su virusne bradavice na licu uzrokovane HPV virusom i mogu zahtijevati posebnu pozornost i pristup u liječenju. Lijek za virusne bradavice na licu varira od topikalnih tretmana poput salicilne kiseline do prirodnih metoda poput aloe vere ili smjesa od luka i češnjaka. Ove metode mogu biti efikasne, ali je važno pristupiti liječenju virusnih bradavica s oprezom i u suradnji s dermatologom. S obzirom na različite tipove i uzroke virusnih bradavica, pristup liječenju treba biti individualiziran i prilagođen specifičnostima svakog slučaja.