Decoupage, vještina ukrašavanja

decoupage
Decoupage, Foto: Bruno23/Shutterstock

Decoupage dolazi od francuske riječi decouper što zapravo u prijevodu znači postupak izrezivanja. Kad bi se išlo dublje u samu analizu ove riječi, a ujedno i samog izraza, decoupage bi se moglo objasniti kao izrezivanje raznih motiva, slika ili likova na raznim predmetima.

Počeci ove zanimljive tehnike datiraju već iz 12. stoljeća kad se pojavila u Aziji, točnije u Kini. Nije se odmah proširila i postala popularna, već su je proslavili francuski umjetnici u 17. stoljeću. Kasnije su je koristili u Veneciji za oslikavanje namještaja proizvedenog u zemljama Jugoistočne Azije.

Tehnika se sastoji u izrezivanju motiva, sličica i modela koji se zatim lijepe na različite predmete. Uz malo truda i vježbe mogu se napraviti predivne kreacije. Decoupage je odlična razonoda i hobi, a ujedno razvija koncentraciju i rad moždanih stanica.

Ovom su se aktivnošću bavili gotovo svi, niže i više klase društva, od obrtnika do visokog plemstva. Plemkinje su najčešće izrađivale vlastite predmete od kojih su mnogi danas sačuvani u muzejima.

Decoupage se može koristiti kod svih vrsta predmeta, od šalica, čaša, namještaja do najpoznatijih salveta. Neki se motivi slikaju, drugi uzimaju iz časopisa, novina, starih knjiga. Mogu se i printati kod čega je potrebno paziti da se boja ne bi razlila iz okvira.

Pribor koji je potreban za ovu tehniku ukrašavanja je kvalitetan lak, lijepilo, akrilne, odnosno ukrasne boje, izrezani motivi i poseban lak za završni sloj. Svaki od ovih predmeta jednako je potreban jer inače ishod neće biti savršen. Predmeti koji se ukrašavaju mogu biti od različitih materijala, plastike, stakla, drva i slično.

Sam postupak nije kompliciran, samo zahtijeva mnogo vježbe i koncentracije. Najprije je potrebno mjesto na koje želite zalijepiti izrezan motiv dobro očistiti. Zatim nanijeti lijepilo, tek toliko da pokrije cijelu površinu veličine motiva. Nakon što zalijepite motiv, preko njega još jednom trebate nanijeti lijepilo. Na kraju cijeli nalijepljen motiv premažite lakom.

Autor: D.Š. Foto: Bruno23/Shutterstock