Koliko često kupati psa

kupanje psa

Koliko često ćete trebati kupati svoga psa, oviso o vrsti dlake psa, veličini psa i uvjetima u kojima živi pas. Tako da ćete psa koji živi vani, a ne u stanu, trebati kupati češće nego psa koji živi u stanu. Kupanjem psa održavate čistoću psa te njegujete njegovu dlaku, a da pritom štitite i svoj dom od neželjenih dlaka.

Kupanje psa može zavisiti i o aktivnosti vašeg psa, jer primjerice ako je vaš pas aktivan, te svakodnevno šeta i skače po blatu i vodi, morati ćete ga kupati svakodnevno.

No, ako ga svakodnevno kupate nije potrebno da ga šamponirate svaki dan, dovoljno je i da ga samo isperete sa vodom, kako bi uklonili prljavštinu i kako mu se dlaka od prečeste upotrebe šampona ne bi oštetila i kako se koža ne bi nadražila. Umjesto kupanja, sa psa prljavštinu možete ukloniti i sa četkanjem!

Dugodlaki pas će zahtjevati više higijene i kupanja od psa s kratkom dlakom, jer se prljavština lakše zavlači u dugu dlaku, a tešku ju je i ukloniti. Dok sa psa s kratkom dlakom prljavštinu možete ukloniti brisanjem dlake vlažnom krpom.

Dugodlake pse je najbolje kupati jednom mjesečno, dok je kratkodlakim psima dovoljno kupanje samo dva puta godišnje. Morate pripaziti i da intervali kupanja budu dovoljno dugi kako se ne bi izgubila prirodna masnoća kože psa, koja psa štiti od hladnoće i vlage.

Prije kupanja najbolje bi bilo da psa dobro isčetkate, pa ga zatim okupate. Prilikom kupanja, psa našamponirajte dva puta, pa ga na kraju dobro i temeljito isperite, kako ga koža ne bi svrbjela. Nakon kupanja obrišite psa, pa ga ponovo isčetkajte.

Nikada psa nemojte prati šamponom koji nije namijenjen njezi psa. Psi imaju različitu razinu pH kože od nas ljudi, pa izbjegavajte pranje svojim šamponima. Psa kupajte u mlakoj vodi i pazite da mu sapunica ne uđe u oči.

Autor: A.Z., Foto: shalex84/Shutterstock