Savjeti za izbijanje zubića kod beba

plakanje bebe

I dok se vaša beba nalazi u trbuhu, njezini se zubi već tada počinju formirati. Izbijanje zubića je proces gdje zubi vaše bebe izlaze, individualno ili u paru. Uobičajeno, mliječni zubi počinju nicati oko šestog mjeseca bebinog života i nastavljaju sve do djetetove treće godine. Iako postoji mogućnost da zubići izbiju već nakon tri mjeseca, kod većine beba rast zubića počinje do prve godine.

Obično se prednji zubi pojave tijekom prve godine, prvi i drugi kutnjaci se pojave između prve i treće godine. Zubi se obično pojavljuju prije kod djevojčica nego kod dječaka. Nicanje zubiju je genetski uvjetovano pa ako znate kada su prvi zubići izbili vama i vašem partneru možete otprilike odrediti kada bi se to moglo dogoditi i vašoj bebi.

Prvi zubi obično dolaze u paru: dva donja centralna sjekutića izlaze prvi, zatim dva preostala sjekutića, prvi kutnjaci, četiri očnjaka i na kraju četiri umnjaka. Možete očekivati 20 zubića do kraja treće godine.

Nicanje zubića kod beba:

 • šesti mjesec bebe – središnji donji sjekutići
 • sedmi mjesec bebe – središnji gornji sjekutići
 • osmi mjesec bebe – gornji i donji bočni sjekutići
 • deveti mjesec bebe – kutnjaci
 • deseti mjesec bebe – očnjaci
 • jedanaesti mjesec bebe – ostali kutnjaci

Izbijanje zubiju obično prouzrokuje nelagodnost, nemir i razdražljivost. Kada korijen zuba raste, oni guraju krajeve zuba kroz desni. Efekt je obično dramatičniji s prvim zubima jer je to nova senzacija u bebinom životu kao i s kutnjacima jer su oni veliki.

Simptomi nicanja prvih zuba:

 • povećanu razdražljivost, noćno buđenje i nametljivo ponašanje
 • preveliko slinjenje
 • žvakanje prstiju, igračaka za zube i drugih stvari
 • otečeni, crveni i bolni na dodir desni
 • povećana potražnja za dojenjem ili za bočicom
 • odbijanje sisanja ili bočice jer sisanje uzrokuje bol u desnima
 • slab apetit
 • često prekidanje sna
 • osip oko usta

Kada počinju izbijati prvi zubići stvara se pritisak u zubnom mesu i dijete ima potrebu stavljati predmete u usta i gristi ih kako bi barem malo ublažilo pritisak. Grickanje predmeta je jedan od prvih znakova da će vašem djetetu uskoro izbiti prvi ili novi zubić.

Kada pogledate djetetove desni, one bi trebale biti crvene i otečene. Uz otočene desne gotovo uvijek se javlja i pojačano slinjenje. Pojačano slinjenje se obično često javlja kod razvoja beba pa nije jedan od glavnih i jedinih pokazatelja nicanja zubića.

Kod nicanja prvih zubića uvijek se javljaju promjene u prehrani kod djece. Kod onih beba koje već jedu čvrstu hranu, može se pojaviti pojačana želja za sisanjem ili za pijenjem tekućine iz bočice. Naime, žličica će smetati njihovim upaljenim desnima. No, one bebe koje se hrane dojenjem, tražit će čvrstu hranu jer će ona raditi pritisak suprotan onome koji trenutno osjećaju.

Može se dogoditi da u periodu nicanja zubića beba lošije spava jer se u njezinom slučaju bolovi i pritisak događaju u noćnim satima. Budite strpljivi i pokušajte olakšati bebi izbijanje njezinih prvih zubića.

Neka djeca u periodu izbijanja zubića jako grizu i tada ne biraju što grizu. Može se dogoditi da vas vaš mališan, u tim za njega mučnim trenucima, i ugrize. No, nemojte mu to uzeti za zlo jer to radi samo kako bi si olakšao bolove.

Kod neke djece se može pojaviti i lagani, crveni osip oko usta. Osip je povezan s pojačanim lučenjem žlijezda koje uzrokuju slinjenje. Kako se slina pojačano luči, tako se i dio oko usta i na bradi može lagano zacrvenjeti. Ne radi se o ničem opasnom, a želite li ublažiti osip, najbolje bi bilo da dijete češće brišete kako bi dio oko usta bio što više suh. Osim toga, područje oko usta možete namazati melemom, bademovom kremom, vazelinom ili bilo kojom drugom kremom koju koristite za njegu bebine guze. Tako ćete taj dio posebno njegovati, a uz to i zaštititi od sline.

Dio gdje se nalazi bebina glavica tijekom spavanja redovito održavajte čistim i suhim. Najbolje bi bilo da tijekom pojačanog slinjenja bebe, ispod njezine glave u krevetić stavite pamučnu tkaninu.

Proljev kod nicanja zubića

Jedan od rijetkih, ali opet mogućih znakova rasta zubiju je proljev kod bebe. Uz proljev, tada se često pojavi i pelenski osip koji je ustvari simptom česte i rijetke stolice. Mijenjajte redovito pelene i poradite na boljoj higijeni vaše bebe. Proljev uzrokovan nicanjem zubića se ne pojavljuje često i obično kratko traje. Ako se osim proljeva pojavi groznica ili još neki drugi simptom, odvedite dijete pedijatru.

Temperatura kod nicanja zubića

U rijetkim slučajevima kod nicanja zubića se javlja i blago povišena temperatura. Pošto ova pojava nije česta kod nicanja zubiju treba biti oprezan i ispitati ne radi li se o nečem drugom. Provjerite ima li dijete još neke simptome kako biste otklonili sumnju na neku bolest. U svakom slučaju, najbolje bi bilo posavjetovati se s liječnikom koji će pregledati dijete i ustanoviti radi li se samo o nicanju zubiju ili o nečem drugom.

Da bi beba što bezbolnije dobila svoje prve zubiće, postoji nekoliko metoda koje možete isprobati i vidjeti što vašoj bebi najbolje odgovara.

Ublažavanje bolova kod nicanja zubića:

 • kada dijete jako slini, dajte mu dosta vode ili čaja da biste mu nadoknadili tekućinu koju gubi
 • za bebe starije od 4 mjeseca probajte gelove ili kapi za zube tako da djetetu utrljate na desni rashlađeni gel
 • probajte odvratiti pažnju vaše bebu od bolova s dosta poljubaca, maženja ili igračkama. Možete je voditi u šetnju da joj promijenite okruženje
 • u nekim slučajevima pedijatar vam može prepisati nešto protiv bolova, paracetamol ili brufen. Pratite liječnikova uputstva i nikada nemojte davati aspirin ili bilo kakav drugi lijek na svoju ruku

Jedan od efikasnih pomagala u smanjenju bolova kod nicanja prvih zubića je hladna i mokra krpica. Hladni predmeti posebno dobro djeluju kod suzbijanja upale desnih jer od njih desni trnu pa se smanjuju bolovi i pritisak.

Osim krpice, možete pokušati i igračkom koju vaše dijete voli gristi. Stavite je u hladnjak na nekoliko minuta i dajte mu da je gricka. Ovdje valja biti oprezan i prije provjeriti smije li dijete grickati igračku. Neke igračke, iako napravljene isključivo za djecu, u sebi sadrže toksične tvari. Osim toga, pazite da igračku ne držite predugo u hladnjaku da ne bi bila ipak previše ledena. Naravno, ovdje ne moramo niti naglašavati da igračka mora biti u jednom komadu, bez sitnih dijelova koje bi dijete moglo odgristi. Iako vam se čini najsigurnija, ne ispuštajte dijete iz vida u tim trenucima kako se ne bi dogodilo da ipak odgrize jedan dio igračke.

Postoje i keksi za rast zuba koji se koriste kako bi smanjili bolove i pritisak. Ovi keksići su jako učinkoviti, ali budite oprezni jer velike količine mogu raskrvariti desne.

Još jedna odlična ideja je bočica napunjena hladnom vodom. Ona će smanjiti nelagodu i bolove i umiriti bebu. No, pripazite na količinu vode i njezinu temperaturu.

Osim bočice, dobro će poslužiti i ručnik. Stavite ručnik u vrećicu i kratko u zamrzivač. Izvadite ga iz vrećice i dajte bebi koja će ga rado prihvatiti i grickati. Kombinacija hladnoće i frotira imat će odličan učinak na smanjenje bolova i napetosti desnih.

Osim ovoga, pomoći će i masaža mjesta na kojem primijetite da će izbiti zubići. Takvo mjesto je obično napeto i pomalo crveno. Ono što vi možete učiniti je da operete ruke i prstima dobro izmasirate djetetovo zubno meso. Možete koristiti i rukavice ako mislite da su tako bolje zadovoljeni higijenski uvjeti.

Pri izbijanju zubića kod mnoge djece se javlja loše raspoloženje. Tu nastupate vi kao roditelj. Potrudite se da u te dane djetetu poklonite više pažnje. Izmislite neku novu igru, poklonite mu novu igračku ili ga jednostavno više grlite i ljubite. Dijete će se osjećati sigurnijim i zaboravit će na bolove. Majčin i očev zagrljaj čuda znače za malu bebu.

Danas u trgovinama postoji velik broj igračaka koji služe upravo za grickanje. Posjetite trgovinu i uzmite onu koja vam najviše odgovara. Ovakve igračke ispunjene su tekućinom, a prije same upotrebe potrebno ih je staviti u hladnjak na hlađenje. Uvijek birajte one napravljene od debljih materijala kako bi bili sigurni da dijete svojim oštrim zubićima ne može pregristi igračku.

Ako vaša beba ima više od četiri mjeseca, plače više nego što je za nju uobičajeno i pokazuje znakove izbijanja zubiju, probajte joj mazati desni gelom za zube koji možete kupiti u ljekarni, a on će joj omogućiti privremeno olakšanje. Primijetit ćete u promjeni raspoloženja da je beba reagirala na nestanak bola. Ipak, ne preporučuje se prečesto korištenje gelova jer je njihov učinak samo trenutan.

Što se nikada ne smije koristiti

Iako neka djeca dobro reagiraju na čvrstu hranu, ovdje morate biti oprezni. Naime, nemojte zamrzavati voće ili povrće i davati ga djetetu jer bi se moglo dogoditi da dijete zubnim mesom otkine veće dijelove, na primjer, smrznute banane ili mrkve i proguta je. Uvijek provjerite da dijete niti u jednom slučaju ne može odgristi dio koji ste mu dali za hlađenje.

Ako vam se čini da bi alkohol mogao smanjiti upalu desnih, odmah vas moramo upozoriti da nikada niti u kojem slučaju ne trljate alkoholom djetetove desni. Naime, i male količine alkohola mogu pogubno djelovati na malenu bebu. Stoga, suzdržite se i primijenite neke druge, sigurne metode.

Nicanje zubića – kada dijete odvesti pedijatru

Izuzetno je važno da razlikujete normalne probleme sa zubima i bolove prouzrokovane nekom bolešću. Temperatura, proljev i povraćanje su skoro uvijek vezani za bolest. Simptome kao što su razdražljivost, nesanica i svrbež ušiju je teško pročitati jer oni mogu biti vezani za izbijanje zuba ili mogu biti mnogo ozbiljniji simptomi.

Izbijanje zubiju do sada nije pokazalo da uzrokuje neke ozbiljne bolesti. Dobivanje zuba često će se preklapati s nekim bolestima, ali ih nikada neće prouzrokovati.

Ako se poslije 12 mjeseci ne pojave zubi, konzultirajte se s pedijatrom koji će vas vjerojatno uputiti stomatologu. To je vjerojatno bezopasna, nasljedna pojava, a stručnjak će utvrditi zahtjeva li daljnja ispitivanja. Vjerojatno ćete morati obaviti slikanje zuba kako biste bili sigurni da je sve u redu.

Budite strpljivi jer događa se nešto novo u životu vaše bebe i nije joj nimalo ugodno. Vaše dijete će možda biti jako nervozno jer neće znati što mu se događa, a bolovi i pritisak će remetiti njegovu ustaljenu rutinu. Možda ćete se i vi naći u situaciji da vas trenutna situacija izbaci iz takta ili oneraspoloži, no morate znati da je izbijanje zubića trenutno i da morate biti spremni na mogućim besanim noćima.

Naravno, postoje i djeca koja ni ne osjete nicanje zuba, a njihovi roditelji tek primijete zub koji je izrastao. Vjerojatno ni vi ni vaš partner niste imali problema s nicanjem zubića pa ih nema niti vaše dijete. No, ako vi i vaša beba ne spadate u ove sretnike, jedino što možete učiniti je uz naše savjete pokušati ublažiti bolove kod nicanja zubića i biti strpljivi. Čim zubić izraste, nestat će i sve tegobe koje su dijete mučile. Ovo je još jedna važna stvar koju je vaše dijete uspješno prevladalo.

Njega mliječnih zubi

Cijeli proces izbijanja prvih zubića traje do djetetove druge godine. Jednom kada djetetu niknu zubići, morate ih održavati i čistiti. Preporučuje se da to ispočetka, kada dijete ima dva ili tri zubića, radite najmanje dva puta u tjedan dana i to tako da namočite ručnik i gazu te očistite zubiće i usta.

Kasnije, kada djetetu niknu svi ili skoro svi mliječni zubi potrebno ih je održavati čistima i zdravima. Iako neki zapostavljaju brigu o mliječnim zubima pod izlikom da će ih zamijeniti trajni zubi, imajte na umu da će dijete mliječne zubiće imati sve do odlaska u školu. Nekoj djeci čak i kasnije ispadnu mliječni zubi što znači da će ih oni imati još i duže.

Stoga, započnite higijenu zubića što prije. Tako će se dijete i samo naviknuti na četkanje zuba pa će kasnije kada mu narastu trajni zubi i njih dobro održavati. Održavanje mliječnih zuba je jako bitno jer su oni podloga za trajne zube.

Danas se u trgovinama mogu naći različite paste za zube namijenjene isključivo djeci pa odaberite onu koja vašem djetetu najbolje odgovara.

Bebi kojoj su niknuli zubići se ne preporučuje davati bočicu ili dojiti ih prije samo odlaska na spavanje, a bez pranja zubića jer se dio mlijeka po noći može vratiti u usta, što pomiješano sa želučanom sluzi može dovesti do kvarenja zubića.

Pazite na djetetove mliječne zubiće jer ako oni propadnu neće se ni čeljust moći pravilno razviti što znači da je vrlo vjerojatno da će trajni zubi rasti nepravilno.

Osim njege zuba, pazite da dijete ne jede velike količine slatkiša prepunih šećera kao i jako zašećerenih sokova. Sve to uzrokuje pojavu karijesa kod djece, a osim toga, velik unos šećera, zašećerenih napitaka i slatkiša nije zdrav i ne preporučuje se u prehrani djece.

Jednom kada djetetu narastu svi mliječni zubi, odvedite ga stomatologu na pregled kako bi se priviknulo na posjete. Neka prvi pregled svakako bude rutinski kako dijete posjete stomatologu ne bi povezivalo samo s bolom i nelagodom.

Autor: M.L., Foto: Ingrid Balabanova/Shutterstock