Kako biti dobar domaćin

druženje

Kada nam dolaze gosti uvijek smo nervozni. Hoće li sve ispasti dobro, hoće li im se svidjeti hrana koju smo spremili, jesmo li sve počistili? Tisuće pitanja nas muči jer želimo ispasti savršeni domaćini.

Savršenstvo je individualno i tko hoće, uvijek nam može naći neku zamjerku. No, da biste se bolje osjećali i znali da ste dali sve od sebe, evo nekoliko naputaka za svakog savršenog domaćina.

1. Nikada ne navaljujte na goste da jedu više nego što mogu i ne nudite ultra kalorične večere.

2. Ukoliko niste upoznati s ukusom vaših gostiju, nemojte raditi komplicirana, vrlo paprena ili aromatična jela. Možda netko od njih ima čir, kolesterol ili je jednostavno na dijeti, ali vi to ne znate, a oni vam iz pristojnosti neće reći.

3. Nije vrijeme za isprobavanje novih recepata ukoliko očekujete goste. Njima nudite samo ona jela za koja ste provjereno sigurni da će vam uspjeti.

4. Domaća slatka jela, kolači, su uvijek dobrodošli za stolom, no ako nemate vremena da napravite lijepu slasticu, ponudite umjesto toga sir, voće ili neki kupovni proizvod. No, pazite da ne nudite uvijek isto.

5. Ukoliko ste pozvali goste na večeru nemojte im ponuditi sve industrijske proizvode. Ne mora biti ni sve doma napravljeno, ali onda to pomiješajte nekako.

6. Nikada niste sigurni hoće li vaši gosti doći na vrijeme. Zato im pripremajte jelo koje se neće pokvariti ili izgubiti na okusu zbog njihova kašnjenja.

7. Kako biste sebe poštedjeli dodatne nervoze, isplanirajte jelovnik tako da neka jela pripremite dan ranije, to će vas poštedjeti i posla i nervoze.

8. Ukoliko na početku nudite aperitiv uz zakusku, neka ta zakuska ne bude preobilna. Ona ne služi da utaži glad, nego da je potakne.

9. Ukoliko često primate goste, zapisujte što ste im ponudili na jelovniku jer koliko god jelo bilo dobro, nemojte ga ponavljati istim gostima.

10. Ako se neko jelo služi toplo, onda neka bude vrlo toplo, a ne mlako. Isto vrijedi i za jelo koje se treba služiti hladno, neka bude vrlo hladno. To je jako važno u serviranju hrane.

Ukoliko se pridržavamo ovih pravila, nema sumnje u naše sposobnosti domaćina. Gosti će uvijek biti zadovoljni, a i mi ponosni na sebe.

Autor: Tajana, Foto: auremar/Shutterstock