Kako na jednostavne načine povećati sigurnost djece

obitelj sa laptopom
Obitelj sa laptopom, Foto: Anatoliy Samara/Shutterstock

U današnje vrijeme potrebno je posvećivati puno više pažnje sigurnosti djece obzirom na tempo života kojim se živi i na brojne potencijalne opasnosti koje vrebaju. Na kraju krajeva svi želimo da su nam djeca sigurna, ali i da ona sam imaju taj osjećaj te da ne dolaze u panične i strašne situacije bez razloga.

Stoga evo nekoliko jednostavnih, lako primjenjivih savjeta koje možete uvesti u svakodnevni život ako već niste, a pomoći će vama i vašoj djeci u sigurnosti.

1. Utvrditi mjesto sastanka – kada zajedno s djecom provodite vrijeme izvan kuće, npr. posjećujete mjesta gdje ima puno ljudi (parkovi, razna događanja, trgovački centri…) dogovorite mjesto gdje ćete se sastati u slučaju da se izgubite.

2. Igra nakon škole – neka vam dijete uvijek kaže gdje ide poslije škole. Dogovorite vrijeme do kada treba biti kod kuće. Objasnite mu da je to za njegovu sigurnost, a ne zato što mu želite pokvariti zabavu.

3. Javni prijevoz – ako putujete vlakom, rezervirajte mjesta u istoj kabini,a u autobusu sjedite blizu jedni drugima. U slučaju da vam dijete putuje samo, neka sjedne blizu drugih obitelji.

4. Javni wc –  uvijek idite s djetetom u javni wc. U slučaju da ide sam ili s prijateljima, recite djetetu da ne priča s nepoznatim ljudima.

5. Dizala – objasnite djetetu da je najbolje da ide u lift s prijateljima. Ako osjeti potrebu da izađe van iz dizala jer je još netko unutra, neka mu ne bude neugodno napustiti dizalo.

6. Mobilni telefoni – ako vaše dijete posjeduje mobitel, recite mu da ga ne pokazuje okolo, jer bi mu ga netko mogao ukrasti.

7. Novac za hitne slučajeve – osigurajte da vaše dijete ima novac za hitne slučajeve, npr. za autobusnu kartu ako se samo vraća s izvannastavnih aktivnosti ili poslije igranja s prijateljima

8. Vaš telefonski broj – budite sigurni da dijete zna vaš broj telefona, ili da ima zapisane sve vaše brojeve – kućni, na poslu, broj mobitela

9. Zamijećen u mraku – ako se dijete vraća kući po mraku, nabavite mu svijetleći prsluk ili tenisice sa fluorescentnim prugama – to može biti cool.

10. Sigurnost na internetu – knjižnice imaju ugrađene zaštitne sustave koji onemogućavaju pristup  opasnim web stranicama. Ako vaše dijete surfa od kuće, objasnite kako mora biti oprezan pri sklapanju prijateljstava u tzv. chat sobama.

Foto: Anatoliy Samara/Shutterstock