Soliti bebine kašice ili ne

sretna beba

Zna se da je sol neizostavan dio našega organizma kako bi metabolizam mogao savršeno raditi bez ikakvih smetnji. No, često se roditelji dovode do pitanja treba li djetetu davati sol, odnosno soliti im hranu i kašice. Ipak, velike količine soli mogu biti vrlo štetne za neke funkcije tijela, kao što je pravilan rad bubrega.

Tako sol ne treba davati djetetu do navršene 1. godine života jer ćete mu time sačuvati zdravlje bubrega. Također, sol povisuje krvni tlak te i tako može naštetiti bebi koja se još niti nije razvila.

Kada vaše dijete prođe 1. godinu života, postepeno možete krenuti s dodavanjem soli u hranu no opet pazite da ne pretjerate. Neka dodatak soli bude oprezan i u što manjim količinama.

Da biste znali kako i koliko soliti hranu djetetu, donosimo vam neke metode. Pripremite oko 25 g soli i oko 100 ml svježe vode. Voda treba zakipiti lagano i prokuhavati na vatri oko desetak minuta.

Zatim je potrebno doliti vode onoliko koliko je bilo isparilo te zakuhati. Zatim dobivenu otopinu procijedite te u jednu dozu kašice ili juhice dodajte pola žlice otopine.

To može biti juhica od teletine ili piletine koja je bebama vrlo ukusna. Juha bi se trebala sastojati od 30 dkg teletine ili piletine te oko 500 g domaće mrkvice. U juhu nadodajte i nekoliko listova peršina te jedan karfiol koji će davati slatkasti okus.

Također, dobivenu juhicu možete izmiksati da bude što gušća te kako bi je dijete bolje moglo pojesti. Možete je poslužiti i uz tjesteninu ili knedle koje se odlično slažu uz takvu vrstu juhica.

Vaše dijete će zasigurno obožavati ovakvu juhu i bit će mu omiljena. Važno je znati da je vrlo zdrava te lako probavljiva za vašega mališana. Ipak, zapamtite da nikako ne biste smjeli pretjerivati sa soli radi vašega djeteta i radi vas jer je taj začin vrlo zastupljen, a u malo većim količinama vrlo nezdrav.

Autor: A.B., Foto: blessings /Shutterstock