Špilja Mramornica, čarolija istarskog podzemlja

staza u špilji

Svi znaju koliko je Istra posebna i koliko prednjači ispred ostalih, kako zahvaljujući svojim prirodnim ljepotama tako i zbog brojnih povijesnih tragova te vrhunskih specijaliteta koji su specifični za ovo područje. Teško je izdvojiti veće ili manje mjesto jer svaki dio Istre nudi ono nešto, zbog čega joj se mnogi uporno vraćaju.

Posebnost Istre leži u tome što je ostao sačuvan velik broj tragova koji svjedoče o nekim davnim vremenima i civilizacijama koje su postojale na ovim područjima. Pored velikog broja kulturnih i povijesnih znamenitosti, ono što privlači mnoge su brojne prirodne zanimljivosti. Špilja Mramornica je jedna od njih.

Mramornica ima još jedan naziv, a to je dragulj podzemlja Istre. Zaključite sami zašto je to tako, a najbolje ćete se uvjeriti zaputite li se prema Mramornici. Ova poznata špilja se prvi put spominje u 18. stoljeću od strane putopisca Alberta Fortisa.

Špilja Mramornica se nalazi blizu malog i simpatičnog mjestašca, Brtonigle. Od većih gradova koji se nalaze u neposrednoj blizini špilje je Umag, grad na obali i poznato turističko odredište. Mnogi turisti koji dođu na ljetovanje u Umag odluče se barem jednom dok su tamo otići na izlet do špilje.

Mramornica je posebno zanimljiva za vrijeme visokih ljetnih temperatura kada odlazak u istarsko podzemlje predstavlja pravo olakšanje i osvježenje koje pruža priroda. Špilja je spas od ljetnih vrućina.

Bez obzira na godišnje doba Mramornica je uvijek privlačna. Odlazak u špilju je odlazak u jednu novu pustolovinu. Kod samog ulaza u špilju nalaze se okomite stepenice koje vode sve do velike dvorane, a ona je pravi melem za bilo čije oči.

Velika dvorana je ispunjena sigama u različitim bojama te ogromnim stalagmitima čija visina ide sve do 13 metara. Unutar špilje se nalaze uređene staze, pa tako svaki posjetitelj može zaviriti u dijelove Mramornice koji se smatraju nedostupnima. Put do špilje je označen raznim putokazima tako da ju možete pronaći bez problema.

Skoro uvijek postoji vrijeme za pustolovine i odmor od svakodnevnih problema. Vrijeme je da počnete planirati put prema Istri.

Autor: S.Š., Foto: Mario Fajt/Flickr