Sirena spiralne pletenice

pletenje-pletenica

Zanimljivih frizura s pletenicama nikad dosta! Najbolje je što ih možete nositi i kao ležerne frizure i kao posve svečane frizure. Sve ovisi na koji način ih ispletete i kako se uklapaju u vaš stil. Frizura koju vam ovdje donosimo bit će idealna za neke svečanije trenutke. Odlična je kao frizura za svadbu, krizmu ili maturalnu zabavu. Jednako će pristajati i djevojkama i djevojčicama, jer podsjeća na frizure iz bajke. Upravo takvo joj je i ime – ovo su sirena spiralne pletenice.

S obzirom na prirodu frizure, bolje će ispasti ako je ne radite sami sebi, osim ako niste jako vješti. Najbolje je da nekoga zadužite da je napravi vama ili je vi napravite nekome. Bez brige, pomoći ćemo vam da to učinite na najbolji mogući način.

Sve što vam treba za ovu frizuru je češalj i samo jedna mala gumica za kosu. Prije svega, raščešljajte kosu i napravite razdjeljak. Jednako lijepo će izgledati i razdjeljak na stranu i onaj na sredini – sve ovisi koji vama osobno bolje stoji. Ako vam je kosa previše tanka ili glatka, kroz nju možete nanijeti malo gela ili pjene za kosu, ili je pošpricati lakom za kosu. Tako će frizura čvršće stajati, a bit će je lakše i napraviti.

Uzmite jedan pramen iznad čela i podijelite ga na tri dijela. Ako želite dobiti efekt pletenice zalijepljene za kosu, odnosno, obrnute francuske pletenice, pramenove križajte jedan ispod drugoga, a ako želite dobiti efekt riblje kosti, križajte ih jedan iznad drugoga. Prekrižite dva pramena i s trećim uhvatite jedan s kose, pa i njega upletite u pletenicu.

Sa svakim trećim pramenom iz pletenice uzmite i jedan s kose, ali pazite da to uvijek budu oni s gornjeg dijela kose, odnosno iznad pletenice. Neka pramenovi koje uzimate budu što tanji, kako bi se pletenica bolje “stopila” s kosom.

Pletite pletenicu tako da je lagano navodite s lijeva na desno ili obrnuto, ovisno s koje strane razdjeljka ste počeli. Kada napravite zavijutak s pletenicom i počnete je plesti na suprotnu stranu, ponovo uzimajte pramenove iznad nje, odnosno ispod gornje pletenice.

Nakon što ispletete kosu do strane na kojoj ste počeli, slobodnu kosu prebacite preko pletenice, tako da izgleda kao da ste njome ukrotili kosu. Nastavite plesti, ovoga puta uzimajući pramenove sa stražnjeg dijela kose.

Slobodnu kosu možete prebaciti preko pletenice još koji put, pogotovo ako imate dugu kosu. Pletite tako sve dok ne dođete do vrhova kose. Na kraju sve učvrstite jednom malom, silikonskom gumicom za kosu. Tako malena gumica na kosi se neće ni primijetiti, što će frizuri dati posebnu čar.

I za kraj još malo izvucite slobodne pramenove, da ne izgledaju previše uredno unutar pletenice. Frizuru možete još malo učvrstiti lakom za kosu. Ako ste je radili djevojčicama, možete je dodatno ukrasiti raznim ukrasima za kosu.

Za ovu na praviti ovu frizuru treba vam petnaestak minuta, ovisno o dužini kose, ali na kraju će se trud isplatiti. Izgledat će zadivljujuće i sigurno s njom nećete proći nezapaženo.

Autor: V.B., Foto: Bork/Shutterstock