Obrnuta francuska pletenica

frizura-pletenica

Na nekome ste vidjeli prekrasnu obrnutu francusku pletenicu i silno poželjeli i sami nositi takvu frizuru, ali mislite da vam je potreban tim frizerskih stručnjaka da biste je dobili? Silno se varate. Sve što vam treba za ovakvu ovu jednostavnu, ali impresivnu frizuru je ogledalo, češalj i jedna obična gumica. Možda i malo spretnosti, barem dok se ne izvježbate u pletenju kose. Nakon toga, ovakvu pletenicu možete nositi svaki dan i ostavljati okolinu impresioniranom onoliko koliko ste do sada i sami bili.

Prije nego počnete s pletenjem obrnute francuske pletenice, dobro počešljajte kosu. Ako želite da vam pletenica čvršće stoji, kroz pramenove nanesite i malo pjene, gela za kosu ili, još bolje, prirodnog gela za kosu. Ipak, nemojte pretjerati, da vam se kosa ne bi previše lijepila. Pletenicu možete isplesti odozgo prema dolje ili sa strane. Budući da su danas pletenice sa strane itekako popularne, u videu ćemo vam pokazati kako napraviti upravo takvu.

Nakon što ste kosu raščešljali, sa strane napravite razdjeljak. S one strane gdje imate manje kose, uzmite jedan pramen i razdvojite ga na tri dijela. Tada počinjemo križati pramenove. Kod obične pletenice pramenove bismo križali s gornje strane. Kod obrnute francuske pletenice, pramenovi se križaju s donje. Upravo se prema tome ova pletenica razlikuje od obične i čini se kompliciranijom.

Prva dva pramena kose križamo sama, a s trećim uzimamo još jedan pramen s kose te s njim nastavljamo plesti pletenicu. Sa svakim sljedećim pramenom uzimamo još mali pramen neuhvaćene kose te ga upletemo. Malo po malo skupit ćete svu kosu s tog dijela glave, pa možete početi hvatati pramenove i s druge strane razdjeljka.

Što više napredujete, pletenica će biti sve deblja. Ako imate šiške, ostavite ih, ali ako nemate, možete uplesti cijelu kosu, eventualno ostavivši nekoliko prednjih pramenova da ležerno padaju. Tako će vam frizura biti manje stroga.

Nakon što ste kosu s cijele glave upleli u pletenicu, donje pramenove možete ostaviti neispletene, uhvativši kosu gumicom kao kod niskog repa. Ako ipak želite pletenicu od cijele kose, nastavite je plesti do kraja, pa tek vrhove pramenova zavežite gumicom za kosu. Za ovu frizuru najbolje je upotrijebiti onu najmanju, skroz tanku gumicu. Ne samo da će na kosi ostati neprimjetna, nego će s njom frizura biti čvršća. Veće gumice često znaju skliznuti s tako tankog pramena kose.

Za neuredniji izgled, raširite i opustite rebra pletenice. Kosa vam tako neće izgledati previše stegnuto i strogo. Ipak, činite to pažljivo, da ne izvučete cijeli pramen kose iz pletenice.

U početku će vam se pletenje kose činiti kompliciranim, ali s praksom ćete shvatiti kako to činiti na najbolji način. Vrlo brzo ćete moći napraviti ovakvu pletenicu u tren oka, pa više nećete morati trpjeti dane s lošom frizurom. Osim ove, uvijek možete ispobati i neke druge frizure s pletenicama.

Autor: V.B., Foto: Trifonov Igor/Shutterstock