Riblja kost i punđa

cesljanje-kose

Sigurno ste, dok ste bile djevojčice, barem jednom nosile riblju kost. Isplela bi vam je majka ili baka, pa biste s njom otrčale u školu ili na igranje. Bila je to idealna frizura – ne samo da je bila lijepa, nego se njome s lica maknula sva kosa, pa ste bile slobodne trčkarati i skakati naokolo, bez da vam smeta. A nakon dana provedenog u igri, frizura bi i dalje stajala.

Sada, mnogo godina nakon vašeg djetinjstva, frizure s ribljom kosti i pletenicom ponovo su u modi. Više ih ne nose samo djevojčice, nego i djevojke, žene, trendseterice i sve koje se tako osjećaju. Frizura i dalje ima iste vrline kao i nekada – prekrasno izgleda, oslobađa nas od kose na licu i stabilna je nakon bilo kakve aktivnosti. Ako uz riblju kost napravimo i punđu, dobivamo frizuru za sve prilike. S njom možemo i na večernji izlazak i u teretanu! Jedina razlika je što više ne trebate majku ili baku da vam je napravi. Uz mali vodič iz našeg videa, od sada je možete uraditi i sami.

Za napraviti ovu frizuru potrebno vam je tek nekoliko ukosnica, gumica za kosu i češalj. Za početak očešljate kosu i napravite razdjeljak. Na strani gdje imate manje kose uzmite jedan pramen i podijelite ga na dva dijela, tako da jedan manji pramen bude iznad drugoga. Prekrižite pramenove. S one strane gdje vam se pramen nalazi ispod drugoga, uzmite treći, slobodni pramen, pa i njega prekrižite. Naizmjenice uzimajte pramenove sa svake strane riblje kosti, prekrižite ih i pridružite ostalim pramenovima s te strane.

Kako bi vam riblja kost bila uredna, pazite da uvijek uzimajte pramenove slične veličine. S vremenom će vam riblja kost biti sve deblja, pa i pramenovi koje uzimate moraju biti razmjerno veći.

Kada potrošite sve pramenove na strani na kojoj ste počeli plesti riblju kost, počnite uzimati pramenove s druge strane glave. Činite tako sve dok ne ispletete pletenicu od cijele kose, odnosno, dok vam pramenovi ne ostanu u niskom repu.

Nakon toga, od pramenova u repu počnite plesti obrnutu pletenicu. Križajte ih s donje strane, umjesto s gornje, pa će vam pletenica dobiti moderniji izgled. Svako toliko, izvucite malo pramenova iz već ispletene pletenice. Tako će ona biti opuštenija, neće biti previše čvrsta, a time ni stroga. Ovako ćete postići ležerniji, više mladenački izgled.

Kada ste pletenicu ispleli do kraja, učvrstite je gumicom za kosu. Za ovu priliku najbolje je upotrijebiti onu najmanju, silikonsku gumicu. Na kosi će ostati neprimjetna, a budući da je malena i stabilna, bolje će se održati na mjestu. Kosa iz nje neće ispadati kao što bi se dogodilo s većom gumicom.

Još malo olabavite pramenove u pletenici i izvucite ih nekoliko sa strane lica, kako bi frizura bila ležernija. Pomalo neuredan izgled danas je vrlo popularan. Nakon svega, vrijeme je da pletenicu učvrstite u nisku punđu. Učinite to ukosnicama. Stavite ih u kosu tako da budu neprimjetne. Najbolje je da koristite ukosnice slične boji vaše kose. Ako imate tamnosmeđu ili crnu kosu, koristite crne ukosnice, a ako vam je kosa svijetlosmeđa ili plava, koristite one boje meda.

Ovu frizuru možete dodatno osvježiti i raznim ukrasima za kosu, s kojima ćete dobiti nesvakidašnji, ali impresivan izgled.

Ako nemate puno kose, a želite nositi ovakvu frizuru, prije pletenja pletenice stavite umetak u kosu. Upletite ga u pletenicu, pa onda njegove krajeve ukosnicama učvrstite u punđu. Tako će i on ostati neprimjetan u činit će se kao da je punđa napravljena od prirodne kose. Ovdje možete pročitati i kako produžiti kosu bez esktenzija.

Autor: V.B., Foto: Sweet November studio/Shutterstock