Savjeti za tjelesno vježbanje i sport

djeca i tjelesni odgoj
Djeca i tjelesni odgoj, Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock

Posebnu vrijednost za skladan razvoj djeteta ima tjelesno vježbanje i sport. Igre i razne grane tjelesnog odgoja i sporta, osiguravaju zdravlje i omogućuju razvoj svih organa i njihovih funkcija.

Koliko je tjelesna aktivnost bitna kod odraslog čovjeka, isto je tako bitno prakticirati takve navike i kod mlađe populacije. Iznimno je bitno započeti sa zdravim navikama što ranije u životu. Tu nastupaju roditelji koji svom djetetu trebaju usaditi osnovna načela kvalitetnog života.

Na žalost nije rijetkost da roditelji ne vide koliko vrijedi tjelesno vježbanje. Umjesto da se djeci omogući da trče, skaču i šeću na zraku, često ih odrasli umjesto toga vode u posjete ili ih satima voze u autu.

Događa se i to da zdrava i dobro razvijena školska djeca ne žele u školi gimnasticirati. Radi se obično o učenicima koji izbjegavaju fizički odgoj u školi iz niza subjektivnih razloga. No oni obično navode neke tjelesne poteškoće zbog kojih tobože ne mogu gimnasticirati, jer znaju da je bolest jedini razlog koji ih može osloboditi gimnastike.

I roditelji ih katkada u tome podržavaju iako bi trebali znati da je fizički odgoj u školi veoma važan i potreban za pravilan razvoj djece. Zato se u interesu djeteta treba potruditi da mu omogućite takve oblike igre, rekreacije i sport koji su potrebni da se dijete pravilno razvija i da bude zdravo.

Ako ste u mogućnosti bilo bi najbolje kada bi svoje dijete ćim češće vodili na razne izlete u prirodu i na taj mu način pokazalo da je to ipak bolji način zabave od sjedenja pred kompjuterom i igranja igrica.

Velik broj roditelja nije ni svjestan koliko djetetu pravilnim odgojem pružaju veće šanse da će kasnije imati život ispunjen dobrim stvarima koje će ga činiti sretnim.

Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock