Savjeti za super uređenje stana bez puno troška

uređenje doma
Obitelj boji zid, Foto: Kurhan/Shutterstock

Postoje trenuci u našem životu kada želimo preurediti naš životni prostor, ali u njegovo uređenje ne možemo uložiti dovoljno novca. Ništa zato, moguće je uvesti male kreativne promjene uz pomoć kojih ćemo uz male izdatke i trud, ostvariti maksimalan učinak. U nastavku smo izdvojili savjete za uređenje stana bez puno novca. Uz njih ćete svoj dom učiniti luksuznim mjestom bez nepotrebnih i često previsokih troškova, ali i dugotrajnih zahvata.

Postavite nove metalne detalje

Ručkice na ladicama, kvake i druge slične metalne detalje zamijenite novima kako biste osvježili izgled prostorija. Preporučuje se da ih uskladite s obzirom na cjelokupni stil uređenja. Ako vam se komoda u dnevnom boravku čini stara i istrošena, obične ručkice zamijenite šarenim keramičkim koje će joj dati eleganciju i poseban značaj. Odličan izbor su i kvake s pozlatom koje će unijeti poseban šarm i dati toplinu vašem domu.

Odaberite upečatljive detalje

Svaka prostorija ima svoje detalje kojima privlače poglede. Ako je vaša prostorija uređena minimalistički, odaberite jedan kutak u kojem ćete detaljima unijeti toplinu i boje u prostor. Neka u dnevnom boravku to bude komoda na kojoj ćete poslagati knjige, lampice, ukrasne predmete poput pladnja i vaze s cvijećem. Uskladite predmete s pozadinom na koju možete zalijepiti poster ili objesiti slike i ogledalo. Poigrajte se kombinacijama i iznenadit ćete se kolike pozitivne promjene mogu donijeti naizgled male stvari.

Različite teksture daju toplinu prostoru

Iako vam se možda ne čini tako, teksture različitih tkanina moćno su sredstvo u uređenju doma. Uložite nešto novca u tepihe, debela pletiva i zavjese te uz jeftine ideje u trenu pretvorite dosadnu spavaću sobu u toplu oazu savršenu za uživanje i odmor.

Neka svi pogledi budu usmjereni u rasvjetno tijelo

Uložite novac u upečatljivo rasvjetno tijelo i u trenu ćete privući pozornost. Odabir kombinirajte s ostatkom vašeg interijera ili neka čak bude potpuno suprotan od ostatka uređenja. Izbor je zaista velik, od različitih oblika, boja i stilova. Za koji god izbor se odlučili, rasvjetno tijelo koje se ističe bojom ili veličinom definitivno će plijeniti pažnju cijele prostorije.

Presvucite stare komade namještaja

Ako imate staru sofu, fotelju ili tabure, udahnite mu život novom tkaninom u boji po vašem izboru. Iako presvlačenja namještaja iziskuje nešto više novca, promjena će izgledati upečatljivo jer njome možete promijeniti izgled i stil cijele prostorije. Poigrajte se različitim toplim bojama, ali obratite pozornost i na funkcionalnu stranu. Živite li s kućnim ljubimcima birajte tamnije boje tkanina te one koje se lako čiste. U protivnom bi nova tkanina za nekoliko dana ponovo mogla izgledati staro i prljavo.

Minimalističko uređenje doma

Ako vam je dosta prenatrpanosti prostora, izbacite sve predmete iz prostorije i postupno ih počnite vraćati nazad. Tako ćete promišljeno uređivati prostor do one mjere kada vam uređenost prostorije najbolje odgovara. Ovo pomaže da prostoriju vidimo drugim očima. Predmete koje nećete više upotrijebiti u uređenju, pokušajte uklopiti u neku drugu prostoriju ili ih spremite za drugu priliku.

Priroda čini čuda u prostoru

Ako vam se dom čini pomalo pust i hladan, odlične i jeftine ideje kojima ga možete osvježiti su dodavanje nove biljke, cvijeća u vazi ili otpornih sukulenata i kaktusa za čiju njegu i održavanje vam ne treba puno truda i vremena. Napravite vazu od stare boce ili staklenke te joj dodajte šarene tulipane ili granu šipka. Izgledat će predivno na polici, na podu ili na velikom stolu u blagovaonici.

Otvorenim policama zamijenite klasične ormariće

Budući da će otvorenim policama vaše stvari biti izložene pogledima, sada ćete pažljivije birati što ćete unositi u svoj dom te ćete time izbjeći i prenatrpanost prostora. Police su jeftino rješenje, a većinom se mogu kupiti gotove u različitim oblicima i bojama. U kuhinji na njih stavite omiljenu šalicu i posudu za žitarice, a u dnevnoj sobi ih napunite knjigama i uspomenama s putovanja. Time ćete postići zanimljivo uređenje vizualno zanimljivim detaljima.

Autor: M.L., Foto: Kurhan/Shutterstock