Kako pravilno postaviti rasvjetu u domu

rasvjetna tijela

Svaka rasvjetna shema da bi bila svrsi ishodna mora zadovoljiti dva kriterija. Prvi je da osvijetli prostor tamo gdje je potrebno i treba stvoriti lijepi efekt koji uravnotežuje igru svjetla i sjena. Položaj i tip rasvjetnih tijela ima važnu ulogu pri odabiru.

Dnevni boravak služi mnogim namjenama pa je ovu prostoriju najteže pravilno osvijetliti. Pri odabiru rasvjete cilj treba biti pozadinska rasvjeta koja se može po potrebi prigušiti. Treba i posjedovati odvojena rasvjetna tijela koja se mogu podešavati kako bi se istakle žarišne točke u prostoriji i osiguralo radno svjetlo kada je potrebno.

Rasvjetna tijela bi trebalo birati u skladu s prostorijom, kako bi ona izgledala lijepo i danju i noću.

Kod blagovaonice rasvjeta je manje zahtjevna, bitno je da rasvjetna tijela osvjetljavaju blagovaonski stol. No, ne smiju biti prejaka kako ne bi zasljepljivala. Dobar efekt možete postići svjetiljkom koja se diže i spušta prema dolje. Pozadinska rasvjeta trebala bi se moći prigušivati i nemojte koristiti fluorescentna svjetla jer nećete jer ih nećete moći prigušiti.

Ako stavite svjetiljke i reflektore za osvjetljavanje mjesta za rezanje namirnica i uperite ih prema gore, to će stvoriti poseban efekt.

U spavaćoj sobi treba treba kombinirati smirujuću pozadinsku rasvjetu i lokalnu rasvjetu kojom možete lako upravljati ovisno o tome želite li se u sobi šminkati, čitati, odijevati ili gledati televiziju.

Pozadinsku rasvjetu možete vrlo lako osigurati stolnim lampama, zidnim svjetiljkama, ugrađenim reflektorima okrenutim prema dolje ili gore prema stropu. Jako rasvjetno tijelo biti će potrebno na toaletnom stoliću, a za odabiranje odjeće trebat će dobro svjetlo odozgora.

Svjetiljke na noćnom ormariću koje koristite za čitanje moraju biti fleksibilne kako biste mogli prikladno osvijetliti stranicu, a da pritom ne blještite u oči partneru. Bilo bi dobro koristiti svjetlo sa izmjeničnim paljenjem kako se ne bi morali dizati iz kreveta. Neka i svjetiljke budu i skladu sa sobnim dekorom.

Autor: S. G., Foto: Marko Poplasen/Shutterstock