Piercing – da ili ne?

Piercing na obrvi, Foto: Olaru Radian-Alexandru/Shutterstock

Piercing je bušenje dijelova tijela i stavljanje naušnice, vrlo popularno među tinejđerima koji počinju roditelje šokirati pitanjima tipa “mogu probušiti pupak/obrvu/jezik….?” Piercing ili Body piercing je praksa ubadanjem bilo koji dio tijela i stavljanje dodataka ili nakita kao ukras.

Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da se body piercing radi u visokorizičnim nehigijenskim prostorijama. No, činjenica je da do infekcija može doći i u sterilnom okruženju s propisnom opremom. Licencirani studiji u pravilu su podređeni temeljitim naputcima kako ne bi došlo do ikakvih infekcija. Koriste se sterilne igle, a oprema se uredno dezifincira.

Kada se piercing pravilno izvodi, sam postupak traje samo nekoliko sekundi i uključuje minimalne neudobnost, a često i nema krvi. Nakon piersanja trebali biste dobiti upute o daljnjoj njezi tijekom perioda zarastanja koji najduže može trajati 3 mjeseca, ako ste piercali obrvu, nos ili obraz.

Ako ste piercali jezik, zarasti će vam nakon 4 do 6 tjedana, a ako je pupak u igri, onda morate čekati 6 do 9 tjedana. No, sve zapravo ovisi o vašoj anatomiji. Vrlo je važno pridržavati se uputa ako želite izbjeći moguće infekcije, ožiljke ili izrasline divljeg mesa ili krivo zarastanje.

Nekome su modni detalj, netko kopira idola, no činjenica je da su ulice preplavljene mladim ljudima koji na svome licu ili tijelu imaju neki “izbušeni” dio. Među starijom polulacijom, koja bi trebala biti i ozbiljnija, u posljednjih desetak godina pojavila se potreba za piercingom bradavica, klitorisa, testisa. Za piercing klitorisa će mnogi “stručnjaci” koji se bave ovom profesijom reći da je najkompliciraniji zahvat.

Afrička plemena buše jezik, lice i obraze, mumija stara 5.000 godina imala je probušene uši, dakle, nije piercing ništa novo, samo je posljednjih petnaestak godina vrlo populariziran i kod nas. Nema više zgražanja okoline, svi su su ovaj modni trend prihvatili.

Autor: I.H.  Foto: Olaru Radian-Alexandru/Shutterstock