Kako poboljšati zvuk na pojačalu

zvuk na pojačalu

Kako ćete rasporediti zvučnike po prostoriji može utjecati na kvalitetu zvuka, a bez obzira kakvo pojačalo imate, uz sljedeće savjete moći ćete više doživjeti ono što gledate i slušate. Kako poboljšati zvuk na pojačalu?

Uz nekoliko jednostavnih trikova vaši će zvučnici pružati najbolji zvuk i svaki put kada budete slušali omiljenu pjesmu, imat ćete dojam kao da ste na koncertu, dok će gledanje filmova na televizoru pružiti kino doživljaj.

Ako još uvijek imate stare zvučnike koji bruje možete riješiti problem preokretanjem kutije za zvučnik. To će problem riješiti nakratko jer uskoro ćete morati kupiti novu opremu za glazbu.

Prije nego postavite zvučnike provjerite kablove. Lijevi i desni izlaz playera treba spojiti s lijevim i desnim ulazom koji se nalaze na pojačalu. U protivnom pojačalo neće proizvoditi kvalitetan zvuk i vjerojatno ćete moći primijetiti čudne zvučne efekte.

Nije svejedno kako ćete postaviti zvučnike. Oni bi trebali biti raspoređeni tako što će činiti oblik jednakostraničnog trokuta. Zvučnike ne treba stavljati uz zid kako ne bi previše prenaglasili basove, a ako ne želite odbijanje zvuka, nemojte ih stavljati u kutove sobe.

Kako bi izbjegli vibriranje samostojećih kutija za zvučnike, možete postaviti poseban stalak ili montirati materijal od gume koji će ih pridržavati.

Gumene nožice možete postaviti i na manje zvučnike koje ćete rasporediti po polici, a sve kako bi izbjegli njihovo vibriranje dok glazba ne postigne određenu frekvenciju. Položaj kutije za zvučnike možete isprobati onda kada su zvučnici u visini glave slušatelja.

Stereo sustav potom možete namjestiti na mono kako bi mogli poslušati CD. Trebali bi imati dojam kao da zvuk dolazi iz sredine. Njega možete poboljšati ugađanjem balansa i glasnoće.

S pojačalom imate slobodu namjestiti zvuk koji vam najbolje odgovara. Imate slobodu poigrati se s tonovima sve dok ne dobijete savršen zvuk. Dovoljno je pustiti snimku akustične glazbe i dok pjesma svira sve što trebate učiniti je pomicati zvučnike kako bi mogli pronaći najbolji položaj tamo gdje je po vama najprirodniji zvuk.

S poslom postavljanja pojačala nećete završiti sve dok ne pronađete zvuk koji odgovara veličini prostorije i naravno vašim ušima. Kada uspijete u postizanju najboljeg zvuka, cjelokupni dojam bit će bolji i napokon ćete moći poslušati omiljene pjesme uz savršen zvuk.

Autor: S.Š., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock