Savjeti za pranje prozora

pranje prozora

Koliko vam se puta dogodilo da ste nakon što vam je mama rekla da morate oprati prozore u kući poželjeli pobjeći i vratiti se tek kada to netko drugi uradi? Nažalost radi se o sastavnom dijelu redovitih kućanskih poslova.

Kako ih vi čistite ili ste se uspjeli dogovoriti s ukućanima da to radi netko drugi? Bez obzira na rješenje koje ste postigli, dobro je znati kako postoje načini koji vam mogu olakšati ovaj posao, ako vas nekad ipak zapadne.

Prije nego se odlučite na pranje prozora provjerite vremensku prognozu. Najbolji dan za pranje je kada je na suncu više oblaka, a manje sunca. Zašto je to tako? Koliko god uživali u sunčevim zrakama, a pogotovo za vrijeme lijepog proljetnog dana, nije dobro primiti se posla pranja stakla na takav dan jer se prebrzo suše i na staklu mogu ostati tragovi kojih se kasnije teško riješiti.

Osim što treba izbjegavati sunčane dane, stakla nikako ne bi trebalo prati kada su temperature niske jer se može dogoditi da popucaju i onda više nemate posla samo oko čišćenja nego i mijenjanja cjelokupne konstrukcije, što i nije najbolje u vrijeme kada bi prozori trebali biti cijelo vrijeme zatvoreni kako bi se prostorija uspjela zagrijati.

Vrijeme koje će vam biti potrebno za čišćenje ovisi o tome koliko redovito perete prozore i sva ostala stakla. Ukoliko ima već dugo da ste pozabavili ovim kućanskim poslovima, jako zamrljano brušeno staklo operite mješavinom vode i tekućeg deterdženta uz dodatak nekoliko kapi amonijaka.

Ako se na staklu nalaze veći komadi prašine prije nego krenete čistiti uobičajenim sredstvom za stakla uzmite pamučnu krpu i operite prozore. Zašto je to važno? Svi komadići prljavštine mogu oštetiti staklo ako se prije toga ne uklone.

Čistu vodu možete pomiješati s nekoliko kapljica octa što je odlično ako želite da vam stakla dobiju željeni sjaj. I za kraj, ne zaboravite pomaknuti zavjese kako bi što lakše oprali prozore.

Autor: S.Š., Foto: Africa Studio/Shutterstock