Savjeti za popravljanje porculana

razbijena šalica

Još su vam uvijek svježa sjećanja na porculan koji ste dobili od svoje bake i koji vam je krasio police na ormaru? Sada više ne morate strahovati ako dođe do nesretnog slučaja i vaša se najdraža šalica ili zdjelica razbiju.

Što učiniti ako vam se razbije najdržai porculan?  Vrijedan porculan, kao što je Meissen ili Chelsea, trebalo bi povjeriti stručnjaku na brigu, no sve ostale možete popraviti sami uz malo pažnje i strpljenja.

Važno je da ne čekate nego odmah skupite sve dijelove koji su se razletili i posložite ih u prvobitni oblik. Kada ste pronašli sve dijelove porculana provjerite jesu li krajevi gdje ćete ih lijepiti dovoljno suhi. Samo tako ćete biti sigurni da će ljepljenje biti uspješno i da će na kraju šalica izgledati kao prvog dana kada ste ju dobili.

Osim što krajevi moraju biti suhi, oni isto tako trebaju biti čisti, a ako nisu, uzmite pamučnu krpicu te s toplom vodom prođite preko onih dijelova koje treba lijepiti. Za brže sušenje možete se poslužiti sušilom za kosu.

Postoje brojna ljepila koja se mogu upotrijebiti za popravak porculana, s time da je najbolje od njih cijanoakrilat – takozvano “super ljepilo” koje trenutačno veže.

Prije samoga popravka, metiliranim alkoholom očistite oba dijela koja ćete spojiti te provjerite slažu li se dijelovi u potpunosti. Nanesite malo ljepila samo na jednu površinu – spojite oba dijela i čvrso ih držite oko 30 sekundi. Vrlo pažljivo spojite dijelove iz prvog pokušaja jer s cijanoakrilatom nema druge prilike.

Sitne napukline na porculanu postaju sve primjetnije kako se s vremenom u njih natalože prljavština i masnoća – višesatno natapanje komada u jakoj otopini izbjeljivača za domaćinstvo očistit će napukline i time ih učiniti gotovo neprimjetnima.

Krhotine se mogu zapuniti mješavinom epoksi-smole i finog praha krede tj. bjelila. Ako je komad koji trebate popraviti neke druge boje, a ne bijele, mješavini dodajte boju u prahu kako biste dobili odgovarajuću nijansu.

Foto: Ansis Klucis/Shutterstock