Zidne keramičke pločice – savjeti, preporuke i postavljanje

Postavljanje keramičkih pločica, Foto: -Taurus-/Shutterstock

Temeljni premaz

Prije svega površinu premažite temeljnim premazom. Ukoliko želite postavljati pločice u kupaoni kistom nanesite temeljni premaz. Podloga mora biti čista, suha i velike nosivosti. Ukoliko se na podlozi nalaze tapete obavezno ih odstranite. Ostale neravnine možete poravnati lopaticom za struganje. Obratite pažnju na vremenski rok od tri sata koji je potreban za sušenje temeljnog premaza.

Označavanje pravca

Zacrtajte okomitu i vodoravnu liniju. Točno ocrtavanje tih linija pomoću olovke i libele vrlo je važno za daljnje radove. Na označenom mjestu započet ćete postavljati prvi red pločica. Pločice postavljajte počevši odozgo vodoravnim redom, a nakon toga okomito tako da dobijete oblik slova “T”, ali naopako.

Ljepilo za pločice

Pri kupnji ljepila obratite pažnju na kakvu ćete podlogu postaviti pločice: pločice se na gips, žbuku, ciglu i beton lijepe običnim ljepilom za pločice. Ukoliko želite prelijepiti stare pločice ili nalijepiti pločice na vodootpornu ivericu odaberite ljepilo veće nosivosti. Uobičajena se ljepila miješaju s vodom ili dodacima. Nakon kratkog stajanja od nekoliko minuta i ponovnog miješanja ljepilo je gotovo. Nanesite gotovo ljepilo na suhi temeljni premaz. Razvucite ljepilo pomoću zidarske žlice po podlozi. Obratite pažnju na to da je površinski sloj svugdje podjednak. Nadalje, vrijeme sušenja ovisi o sobnoj temperaturi. Pročešljajte ljepilo za pločice zupčastom lopaticom. Prije nego što ste s tim započeli, provjerite strašnju stranu pločice. Ako je pločica jače profilirana potrebna Vam je lopatica s većim zupcima.

Zupce lopatice odaberite na taj način da kod postavljanja pločice najmanje 80% stražnje strane pločice bude pokriveno ljepilom.

Postavljanje pločica

Počnite s postavljanjem pločica. Pločicu čvrsto umetnite u sloj ljepila. Tijekom postavljanja uvijek provjerite je li stražnja strana pločice 80% pokrivena ljepilom. Učinite to na taj način da svježe postavljenu pločicu povremeno podignete. Pomoću križića za pločice Vaše će pločice imati podjednaki razmak fuga. Ukoliko pločice postavljate oko neke cijevi koja se nalazi u fugi, pažljivo izrežite slobodan prostor oko cijevi pomoću kliješta «papagajki». Ukoliko se cijev nalazi usred pločice, razdijelite pločicu u dva dijela i pažljivo napravite izrez počevši od prijelomne strane pločice. Pored rastezljive vrpce i libele kutna je vrpca također koristan alat za izravnavanje i namještanje pločica. Provjerite tijekom postavljanja jesu li pločice vodoravno postavljene i ima li na stražnjoj strani dovoljno ljepila. Ukoliko uočite sitnu pogrešku odmah ju ispravite jer će podloga brzo upiti ljepilo. Prije nego ih namažete ljepilom, izrežite pločice za mjesta blizu stropa, poda, vrata i prozora.

Fugiranje

Nakon što ste popločili sve površine u kupaonici, pričekajte da se ljepilo veže odnosno upije. Sve o procesu stvrdnjavanja naći ćete na pakovanju ljepila. Masu za fugiranje pomiješajte s vodom dok ne dobijete kašastu smjesu. Utisnite smjesu pomoću spužve ili gume za fugiranje u fuge. Višak smjese za fugiranje temeljito odstranite sa pločica dijagonalno, znači ukoso od fuge. Pričekajte dok se smjesa za fugiranje ne osuši i dobije mat boju. Nakon toga površinu pločica očistite vlažnom spužvom držeći je ukoso. Pritom spužvu često ispirite. Kasnije obrišite pločice čistom i suhom krpom.

Foto: -Taurus-/Shutterstock