Espadrile na punu petu

espadrile na punu petu
Espadrile na punu petu, Foto: bernashafo/Shutterstock

Većina modnih predmeta i komaada obuće ili odjeće nije izmišljena u svrhu toga da bude moderna ili lijepa, njihova funkcija je bila je pragmatična i imala je svrhu da olakša neki zadatak, boravak u određenoj klimi, zaštiti tijelo od vanjskih uvijeta ili je pak naznačavala pripadnost nekoj klasi ili sloju stanovništva.

Tako su i espadrile nastale iz poptuno nemodnih pobuda. Kako su traperice nastale iz potrebe radnika za jednom izdržljivom odjećom koja se neće derati na radnom mjestu i espadrile, koje mi danas uklapamo u svoj casual stil, nastale su kao dio radne odjeće.

Morska trava koja se naziva espart materijal je od kojeg su se počele primarno izrađivati pa od tuda potječe i ime koje je više manje nepromijenjeno u svim jezicima.  Ovaj čvrsti konop sabija se zatim u džonove  i u početku je i gornji dio bio načinjen od ove čvrste trave, a kasnije ga zamjenjuje tkanina. Nastale su kao odjeća za siromašne radnike u Pirinejima.

U 5o-ima i 60-ima doživjele su veliki bum kada su je počele nositi velike filmske zvijezde. tada su se još nosile sa niskim potplatima no Yves saaint Laurent sa svojim talentom za dramatičnost podiže espadrile i one postaju cipele na visoku petu. Ova nevjerojatna kombinacija estetike i udobnosti, kao da smo u svojim razgaženim starim tenisicama, učinila je espadrile na punu petu jednim od najomiljenijih komada ženske obuće.

Ne posjedujete li još ni jedan par, a odlučuile ste kupiti neke preporučamo zanimljive geometrijske uzorke koji su ove godine preplavili piste. Nećete pogriješiti ni sa bojama sladoleda ili pak neonskom varijantom s kojom ćete dobiti idealne lijepe i udobne cipele za noćni izlazak. Plešite do besvijesti.

Stoga bez obzira kuda trebate ići – na posao, fakultet, djevojačka večer  ili običnu kavu – uvijek se možete osloniti na espadrile sa punom petom. Uložite u jedan dobar par koji će vas tijekom ljeta moći spasiti mnogih modnih nedoumica. Uživajte u ostatku ljeta na visokoj nozi!

 Autor: L.K., Foto: bernashafo/Shutterstock