Savjeti za njegu lica i tijela

Savjeti za negu lica i tijela, Foto: Deklofenak-1/Shutterstock

UMORNO LICE možemo osvježiti parenjem lica nad loncem vruće vode u koju smo dodali malo kamfora (1 žlica na 1 l vode) ili kamilice. Lonac i glavu moramo pokriti ručnikom, a kosu zavezati maramom. Nakon toga lice ćemo oprati hladnom vodom.

OSJETLJIVU KOŽU ne smijemo prati običnim sapunom, nego bademovim mekinjama koje kožu temeljito čiste, a pri tom ne nadražuju. Ako koža nije previše nadražena, možemo je istrljati 10% salicilnim špiritom ili benzinom za rane, čime se otapa loj koji se nakupio u porama.

PRANJE LICA kiselim mlijekom sprečava stvaranje bora, a koža na licu postaje gipkija.

KOŽA NA LICU brzo ćemo i lako osvježiti ako je istrijamo svježim sokom od limuna. Nakon desetak minuta lice isperemo hladnom vodom .

KOŽNI OSIPI, prištići, furunkuli i sl. oboljenja na koži dobro je liječiti uzimajući danomice kocku kvasca ili vitamin B .

MASKA OD ŽUMANJKA hrani kožu i sprečava stvaranje bora. Žumanjak treba pomiješati s malo maslinovog ulja i limunovog soka, te kistom nanijeti na lice i ostaviti tako oko pola sata, da se osuši, a zatim isprati mlakom vodom.

MASKA OD BJELANJKA

Snijegu od bjelanjka dodamo par kapi limuna. Masku treba držati na licu dok ne osjetimo polagano stezanje kože, zatim je isprati mlakom vodom. Ponoviti 1-2-puta mjesečno.

MASAŽA TIJELA poslije kupanja mokrim, grubim i oštrim frotirom, ili masaža manje osjetljive kože četkom vrlo je korisna za jačanje muskulature, kao i za dobru cirkulaciju.

NOKTE TREBA KRATITI RAŠPOM, a ne rezati škarama jer će površina nokta nepravilno rasti i jer će se na njoj pojaviti uzdužne brazde ili pruge.

FRIZURA ĆE DUŽE TRAJATI ako još vlažnu kosu natrljamo sokom od limuna, ili isperemo pivom.

SUHU KOŽU NA LICU I VRATU treba prati otopinom od 1 žlice bademovih mekinja i jedne šalice prokuhale vode, 10 kapi benzoeve tinkture i 10 kapi kolonjske vode.

KOŽA NAKON SUNČANJA

Ako koža samo pocrveni, ili tamna boja odmah pobijeli, treba pokušati (pa i preko zime) uzimati 2 puta na dan vitamin A ili 1/4 čaše sirovog soka od mrkvice.

NAPOMENA

Ako ste zadobili lakšu opeklinu od sunčanja, stavite na to mjesto malo soda bikarbone i navlažite ga hladnom vodom. Opeklina vas više neće peći.

Foto: Deklofenak/Shutterstock