Zlatna pravila vozača

Vozačica u autu, Foto: Maridav/Shutterstock

Zbog veoma brzog tempa kojim se motoriziramo, gužva na ulicama naših gradova pa i na otvorenim cestama sve je veća. Stoga je u vožnji potrebna neprestana koncentracija.

VAŽNOST SIGURNOSNOG POJASA

Dokazano je da se mnoga nesreća spriječila ako je vozač, odnosno suputnik, bio vezan sigurnosnim pojasom. Najopasnije je mjesto u autu kraj vozača. Kad takav putnik nije vezan, posljedice su teške i često smrtonosne. No pojasi za odrasle nisu prikladni za malu djecu. Čak i zakon propisuje da se na prednjem sjedalu do vozača ne smije voziti dijete koje nije navršilo 12 godina. To treba da upamte oni koji se brinu o sigurnosti djeteta.

MISLITE NA VOŽNJU a ne na poslove koje morate obaviti ili na obiteljske probleme. Morate unaprijed točno znati kamo želite stići i kojim ćete putem tamo najbrže dospjeti. To je važno jer vam omogućava da se pravovremeno prestrojite na cesti ili ulici, već prema tome vozite li ravno, lijevo ili desno. Na taj način pridonosite da promet bude sigurniji i da se brže odvija.

NA RASKRŠĆIMA, gdje morate stati da biste prepustili vozila iz drugih ulica, budite naročito pažljivi. Kad dobijete slobodan prolaz, krećite odmah. U protivnom slučaju izazvat ćete nervozu i neugodno trubljenje vozača koji su u koloni iza vas. U toku vožnje uvijek i pravovremeno obavijestite vozača iz sebe o onome šta kanite. Nemojte davati znak žmigavcima da skrećete tek onda kada ste već počeli skretati, nego znatno ranije. Ako se spremate kočiti, dajte prije toga znak laganim dodirivanjem pedala kočnice, što će za trenutak aktivirati vaša stop-svjetla. Pješaka i vozila ispred sebe upozorite na svoj dolazak svjetlosnim ili zvučnim signalima.

NA PARKIRALIŠTIMA mislite na to da i drugi traže mjesto i ne zauzimajte nepotreban prostor. Posebnu pažnju obratite prometnim znakovima i signalizaciji. U gustom prometu, pogotovo u nedovoljno poznatim gradovima, dovoljan je čas nesmotrenosti da, mjesto na odredištu, završite u – bolnici.

Foto: Maridav/Shutterstock