Savjeti o građevinskom materijalu

Radnici rade s cementom, Foto: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock

Cement je vezivno sredstvo koje se stvrdnjava na zraku i u vodi. Ugrađuje se obično s dodatkom mineralnih materijala. Kada se cement u prahu pomiješa sa vodom djeluje poput ljepila koje drži čestice pijeska i šljunka.

U praksi nikada ne upotrebljavamo sam cement bez dodataka, normalno uz obaveznu vodu, jer sam cement nema neku naročitu čvrstoću. Sat do dva poslije dodava nja vode cement se počinje zgrušnjavati, tj. vezivati i masa postaje toliko čvrsta da se ne može oblikovati. Nakon četiri tjedna potpuno se stvrdne.

Kako se cement prodaje u vrećama od 50 kg, to se manje količine od nekoliko kilograma, koliko baš nama treba obično posuđuju. Nezgodno, ali to je obično tako. Sto ćemo s većom količinom koja nam ostane? Cement je veoma higroskopan, i ako ga dobro ne zaštitimo od vlage, poprima vlagu iz zraka i uskoro će propasti! Količine koje vam ostanu presipajte u plastične vreće i dobro zavežite.

Postoji nekoliko klasa čvrstoće cementa, tzv. marke, a brojke navedene na pa kova nju znače kolika mu je čvrstoća nakon stvrdnjavanja. Za našu amatersku upotrebu najpovoljniji je brzovezujući cement srednje čvrstoće.

VAPNO se u posljednje vrijeme kupuje najčesće kao gašeno tj. kalcijum hidrat, pečen i suho gašen i prah vapna. Isporučuje se u vrećama obično od 40 kg . Vapno treba nakon miješanja s vodom ostaviti neko vrijeme da stoji (vidi uputu proizvođača). Kada se vapno razvodni, dobiva se vapneno mlijeko koje je odlično i jeftino sredstvo za krečenje zidnih i stropnih površina u manje vlažnim prostorijama. Vapnenim mlijekom se obrađuju i dorađuju žbukom obrađene površine. Ako vapnu dodamo pijesak, dobili smo mort (malter-žbuku). Osjetljivo je na vlagu.

GIPS (sadra) se dobiva od prirodnog kamena. Pomiješan s vodom vraća se u svoju prvobitnu formu (nakon sušenja) i ponovno stvrd njava! Gips je vezivno sredstvo koje se može koristiti bez dodatnih materijala. Ima mnogo vrsti gipsa različitih vremena stvrdnjavanja i čvrstoće. Upotrebljava se za popravke pri izvođenju instalacijskih radova (brzo pričvršćivanje cijevi, čepova i sl), za pravljenje finih žbuka i sl. Čuva se u plastičnim vrećama. Kod većih krpanja, žbukanja gipsom, ako želite da se gips polakše stvrdne, miješajte ga s pijeskom i vodom.

Foto: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock