Kako spojiti utičnicu

kako spojiti utičnicu

Teško je zamisliti današnji život bez električne struje zahvaljujući kojoj možemo koristiti razne električne uređaje. Iako se za većinu kvarova kada je u pitanju struja zove stručna osoba, postoje i manje smetnje koje možete sami riješiti, ali uz dovoljnu količinu opreza. Saznajte kako spojiti utičnicu.

Za rad s električnom strujom važno je imati pravi alat kao što je rezač za žice, dobro izolirani električni odvijač s oznakom VDE, mrežni konektor, izolacijska vrpca, krimp kliješta za učvršćivanje i spajanje konektora na kraju kabela, dvopolni ispitivač napona, kliješta za uklanjanje izolacije i nož za uklanjanje plastičnog omotača koji se nalazi na žicama.

Prije nego što odlučite saznati kako spojiti utičnicu, potrebno je znati koja je najbolja zaštita od struje ili strujnog udara. Prije nego krenete s poslom, treba provjeriti je li uređaj pod naponom.

Za utvrđivanje je li uređaj pod naponom, potrebno je uzeti ispitivač napona. Spoje se jedan i drugi metalni kontakt ispitivača s obje žice u kabelu kroz koji prolazi struja ili kroz pola utičnice.

Na sredini utičnice potom se opusti vijak i podigne plastični poklopac. Pritom se može vidjeti metalno kućište s vijcima s desne i lijeve strane, koji su povezani stezaljkama, a koje je potrebno odvinuti.

Oprezno se izvadi unutarnji dio utičnice kako bi mogli vidjeti priključni kabel. Nakon toga se provjeri jesu li sve tri žice pričvršćene (obično su u pitanju zeleno – žuta, plava te smeđa, crna ili siva boja), a ako jesu pažljivo vratite kućište na mjesto i učvrstite ga vijcima.

Na kraju se postavi poklopac i učvrsti srednji vijak. Potom se uključi struja i ispitivačem provjeri nalazi li se utičnica još uvijek pod naponom.

U normalnim okolnostima u kabelu zeleno-žute boje neće biti struje. Njega treba spojiti s metalnim kućištem na električnim uređajima ili sa zaštitnim kontaktom utičnice. Za mjerenje jake struje ne bi se smio koristiti mjerni uređaj multimetar.

Stariji uređaji nisu napravljeni u skladu s novim propisima, na temelju kojih se sva mjerna područja moraju provesti kroz jednu kutiju.

Često se zna dogoditi da se prejako povuče kabel ili utikač zbog čega se na kraju istrgne i utičnica. Dobro ju je što prije vratiti, pa se tako prvo isključi pravi osigurač i pažljivo izvadi utikač. Treba cijelo vrijeme voditi računa o naponu radi vlastite sigurnosti.

Prilikom rukovanja s utikačima i kabelima treba znati koja je najbolja zaštita od požara jer postoji opasnost kod pogrešnog uključivanja, prilikom čega kabeli i utičnice mogu pregorjeti ili može doći do plamena.

Autor: S.Š., Foto: auremar/Shutterstock