Sako od tvida

sako od tvida
Sako od tvida, Foto: Luba V Nel/Shutterstock

Pozdravljamo se sa ljetom. Opušteni i sa osmijehom na licu odmahnuli smo svim ljetnim avanturama, neprospavanim večerima uz svijeće, dobro vino, prijatelje i pjesmu ili možda čekanju jutra u nekom glasnom klubu na otvrenom. Možda ste ipak svoj odmor proveli u mirnoj uvali, samo vi i bolja polovica, kao da ste na pustom otoku.

Kako god provele ovo ljeto nadamo se da je bilo sjajno i nezaboravno i da će ući u anale onih kojih ćete se rado sjećati. No primjećujemo da su dani sve kraći. Tik -tak. Sat je počeo odbrojavati do službenog početka jeseni. Još uvijek je tokom dana relativno toplo, ali sivi oblaci stižu čvsto i samopouzdano i osjećate već kako večeri i noći više nisu tople. U ovakvim situacijama još nije vrijeme za debele jakne, ali vraćate li se kući nakon što sunce zađe, nije na odmet ponijeti sa sobom sako kako se ne bi vratile cvokoćući zubima.

Sako je počeo kao dio muške mode i pojavio se kao djelomično formalna odjeća za večere u 19.st. Nisu li tada imali stila? Svakom se događaju pa čak i običnoj večeri posvećivala dužna pažnja. Sako je neko vrijeme za sobom vukao i dva repa nalik lastinim, sve dok 1960-ih princ od Walesa nije učinio sjajan modni istup naručivši sako bez repova. Od tada postoji sako kakav poznajemo danas.

Ženska moda se demokratizirala i ne možemo biti sretnije zbog toga. Ovaj sakoić odlična je nadopuna svakom stilu, posebno ako je napravljen od relativno toplog i nereflektirajućeg materijala kao što je tvid. Kod spomena sakoa od tvida možda vam na pamet padne  neki stari sveučilišni profesor pred mirovinu koji ga je učinio svojom neslužnbenom radnom uniformom. Nikako.

Boje i modeli koji su danas dostupni čine sako od tvida magičnim modnim kameleonom. Ako ste odjeveni sportski ovaj ležeran sako posipat će po vašem stilu dašak elegantne drskosti. Obične traperice, T-shirt majica sa odvažnim printom i sako od tvida odličan su jesenski outfit. Zamjenite pletnene tenesice kožnima kao vas ne bi iznenadio neki pljusak babljeg ljeta.

Sjajan je suputnik i u poslovnim kombinacijima gdje uparen sa finim hlačama, bijelom košuljom i balerinkama ostavlja sasvim drugačiji dojam no maločas sa tenisicama. Stoga ako ga još niste nabavile, pronađite neki koji će pasati na većinu predmeta u vašem ormaru. Zašto to kažemo? Zato jer kada ga jednom upoznate, nećete više moći bez njega.

Autor: L.K. Foto: Luba V Nel/Shutterstock