Negliže, udoban i erotičan

crni negliže
Crni negliže, Foto: A.Zhernosek.FFMstudio.com/Shutterstock

Sjećate li se možda što su vaše bake ili možda čak i majke nosile ispod kostima, koji su uglavnom uključivali sako i suknju uparene s decentnom košuljom. Ženska moda je u jednom periodu bila vrlo uniformirana i mnogo žena je kao donje rublje biralo upravo ovaj tanki, nježni i ponekad prozirni odjevni predmet.

Znate li od kuda potječe riječ negliže?  Dolazi iz francuskog négligé koje doslovno znači zanemariti. Pojavio se u 18.st. u Francuskoj kao oblik noćne odjeće koji je imitirao dnevne teške haljine u koje su se dame svakodnevno uvlačile. Bilo je potrebno neprekidno biti dotjerana i tražiti pravog udvarača. One nisu imale luksuz toga da u subotu možda ostanu u pidžami, odustanu od pranja kose i gledaju seriju uz kekse koje čak neće ni presipati u zdjelicu. Dakle morale su čak i spavati u jednoj vrsti toalete.

U 20-im godinama prošlog stoljeća od mnogo slojeva na ovom odjevnom predmetu ostaje samo jedan, ponešto se skraćuje i često je obrubljen decentnom čipkom. No ipak se još uvijek smatra noćnom odjećom. Tek nakon Drugog svjetskog rata počinje se shvaćati erotski potencijal ovog odjevnog predmeta i negliže se počinje korisiti kao donje rublje koje ponekad proviri ispod suknje prekrižite li npr. noge.

U 50-ima i 60-ima proizvodnja negližea je eksplodirala i oni su postali mnogo dostupniji zahvaljujući revoluciji u odjevnoj industriji koja je donijela nova umjetna vlakna. Njih je bilo lako proizvesti i bila su jeftina i time se u ženske ormare naselilo sve više i više ovih modnih poslastica.

Danas ćemo rijetko još zateći ženu da ga nosi sa ikojom drugom namjerom osim da zavede svoga muškarca i priušti mu nešto novo i zanimljivo. Može li biti išta ljepše od ženskog tijela omotanog u čipku ili poluprozirne slojeve meke i podatne tkanine. Ako još ne posjedujete ni jedan začinite si život ovim modnim komadom, dakako on neka ostane vaša mala tajna u spavaćoj sobi, ali samo ga odjenite i gledajte što se događa.

Autor: L.K.  Foto: A.Zhernosek.FFMstudio.com/Shutterstock