Rok trajanja kozmetike

šminkanje lica

Kozmetika kojoj je istekao rok trajanja ne čini vam ništa pozitivno i trebali biste je baciti. No mnoge žene i djevojke imaju zalihe kozmetike kojoj je istekao rok trajanja jer im ju je žao baciti. Kozmetika koju čuvate za svaki slučaj može vam samo uništiti kožu lica, prouzročiti infekciju ili izazvati alergiju.

Ono što mnoge žene ne znaju je da kozmetika kojoj je istekao rok trajanja, iako izgleda jednako kada je nanesete na lice, ona ne daje isti efekt kao kada je nova. Rumenilo može na licu djelovati tamnije, puder se nakon nekoliko sati može ljuštiti s lica, a sjenilo se pasti kao da ga nismo niti nanijeli.

Važno je obratiti pažnju na datume isteka i zato što se u kozmetici mogu razviti bakterije i toksini koje kada nanesete na lice ulaze u krvotok i čine nam štetu. Produkt toga će biti alergijske reakcije, iritacije, akne i druge komplikacije koje mogu uzrokovati štetu na licu koju ćete popravljati još godinama nakon što bacite svu kozmetiku kojoj je istekao rok trajanja.

Nisu infekcije moguće samo na licu, može se dogoditi i da dobijete infekcije oka kao konjunktivitis, ječmenac i druge. Maskare i olovke za oči morate s posebnom pažnjom provjeravati i voditi računa da su uvijek nove i svježe jer s njima idete najbliže oku.

Sada kada znate što vam se može dogoditi ako koristite kozmetiku kojoj je istekao rok trajanja obratite pažnju na to koju ste šminku kada kupili i vodite računa da je bacite čim rok istekne. Zato vam donosimo okvirne rokove.

Maskara traje tri mjeseca, to je okvirni rok i naravno da se ništa neće dogoditi dan nakon isteka roka od tri mjeseca, ali učestalim korištenjem maskare kojoj je istekao rok trajanja povećavate šanse za infekciju. Jednako tako traje i olovka za oči. Iako je zaštićena bilo plastičnim ili drvenim omotačem smjesa unutra ima svoj rok trajanja i treba ga poštivati. Redovito šiljite olovke jer na olovci uvijek ostane dio sluzi od oka i na njoj se mogu razvijati bakterije koje zatim unosite u oko.

Ruževe možete koristiti do dvije godine maksimalno, a ruževe i sjajila za usne koje nosite sa sobom i izlažete ih raznim uvjetima poput topline i hladnoće te su uvije u torbici nikad ne upotrebljavajte dulje do osamnaest mjeseci. Tekući puder možete koristiti od šest do dvanaest mjeseci, dok pudere u kamenu, sjenila i druge suhe preparate možete koristiti do dvije godine.

Autor: J.S., Foto: Subbotina Anna/Shutterstock