Razvoj dvogodišnjaka

razvoj djeteta

Dvogodišnja djeca su jako razigrana, sebična, razdražujuća, neodoljiva, inspirativna, tvrdoglava, naporna i lukava pa se druga godina djeteta nerijetko smatra istovremeno najgorom i najboljom. Dvogodišnjaci znaju biti vrlo svadljivi, no postoje i trenuci kada vam žele ugoditi. Stoga u drugoj godini svog djeteta pokušajte maksimalno biti strpljivi i dosljedni, te nemojte izgubiti smisao za humor.

Oko djeteta od dvije godine se i dalje vrti cijeli svijet, no njegova svijest o tuđim osjećajima i potrebama uvelike raste. Čak se između dvije i pol i tri godine mogu primjetiti razlike u ponašanju djeteta kroz igru, tako da u toj dobi vaše dijete više neće imati potrebu sve porušiti, nego i pomoći drugima da slože igračke sa kojima se igraju.

U drugoj godini dijete se najčešće svađa oko igračaka sa drugom djecom, no trebate biti uporni u ohrabrivanju svog djeteta da dijeli igračke i da se ponekad zadovolji zamjenom.

Koliko god se dvogodišnjaci vidjeli kao centar svijeta, interesantno im je oponašati druge, te se na taj način uče kako se treba ponašati u određenim situacijama. U ovoj dobi djeca se najviše pretvaraju, te im više nije potreban auto kako bi oponašali njegov zvuk, nego sami mogu kreirati auto od jastuka do stolice.

U ovoj dobi djeca sporije dobivaju kilograme i centimetre, nego što je to bilo do sada. Ono što se sada kod njih ubrzano razvija je pretvorba iz bebe u dijete. U ovoj dobi ruke i noge im rastu proporcionalno trupu i glavi, a debljina se smanjuje. Ruke i noge postaju sve tanje, te lice manje okruglo.

Dvogodišnjaci su stalno u pokretu, te im njihova zaliha energije pomaže usavršiti koordinaciju i učvrstiti tijelo. U sljedećih par mjeseci njihov hod postaje sve sličniji hodu odraslih, te je sve manje krut.

Ovo je vrijeme u kojem djeca nauče penjati se i spuštati uz stepenice bez pomoći, usmjeravati loptu u željenom smjeru, te voziti tricikl. Sada već znaju crtati horizontalne, vertikalne i kružne linije, otklapat i odvrtati poklopce, te otvarati vrata sa okruglim kvakama.

Živjeti život sa dvogodišnjakom zna biti izrazito frustrirajuće, no trebali bi prihvatiti da je ta negativnost sastavni dio razvoja djeteta. U trenutku kada dijete prođe dvije godine, i vaša očekivanja će se smanjiti. Nemojte se uvijek protiviti djetetovim zahtjevima, osim kada je u pitanju međusobno poštovanje ili djetetova sigurnost.

Uvijek hvalite dijete kada se lijepo ponaša, te ukoliko ga vidite da sa nekime nešto dijeli POHVALITE GA! Sa odobravanjem njegovih postupaka, ohrabrujete ga da se počne tako ponašati.

Prilikom određivanja granica, uvijek pazite na razvojne mogućnosti djeteta. Primjerice ukoliko vaše dijete ima veliku potrebu taknuti sve što je pred njim, radije izbjegnite sa njime odlaske u dućane sa lomljivim predmetima, kako ga ne bi kasnije grdili za neku potrganu stvar, a jednostavno ne može protiv sebe.

Vi ste uzor vašem djetetu, pa pokušajte ne gubiti kontrolu u stresnim situacijama!

Provesti disciplinu kod dvogodišnjaka nije jednostavno, jer je njihova koncentracija izrazito mala, pa se pokušajte prilagoditi tome. Kako bi disciplinirali svoje dijete u određenom trenutku, odvojite ga od trenutne situacije na stranu i pokušajte dobiti njegovu koncentraciju na svoje lice kako bi u potpunosti bilo svjesno što mu govorite. To odvajanje dijete ne smije shvatiti kao kažnjavanje, jer to nije.

Sada je pravo vrijeme da sa svojim djetetom počnete razgovarati u šiframa, kako bi mu postajalo sve jasnije što govorite. Do kraja prve godine djeteta, dijete nauči do 50 riječi, a do kraja druge godine dijete razumije većinu onoga što govorite.

Ovo je godina u kojoj će vaše dijete biti spremno za odbacivanje pelena, a najbolje vrijeme za to su dvije i pol godine. No, nemojte se opterećivati ukoliko proces odvikavanja potraje do treće godine, jer je to potpuno normalno.

Nikada nemojte tjerati dijete na tutu, ukoliko ono samo nije spremno na odvikavanje od pelena, jer ćete na taj način samo prolongirati proces odvikavanja.

Izljevi bijesa, koji postaju sve temperamentniji će sada postati sve intenzivniji. S obzirom da je dvogodišnje dijete ojačalo, izljevi bijesa postati će i nasilniji. Ukoliko je dijetetov bijes proizašao iz frustracije jer ga primjerice nitko ne razumije što želi, pomozite mu da izrazi svoje želje, ili ako primjerice želi slatkiš prije glavnog jela, objasnite mu da to nije moguće jer će izgubiti apetit. Vrlo vjerojatno će i nakon objašnjenja dijete i dalje bjesnjeti, no razumjet će što mu govorite.

Dvogodišnjaci odbijaju ići spavati, jer im se to čini jako dosadno pored toliko zanimljivih stvari koje imaju za otkrivati i raditi. Neki dvogodišnjaci ne podnose odvajanje, pa će glasno protestirati ukoliko ih ostavite same u sobi.

Koliko u ovoj dobi više shvaćaju život, tako im se povećavaju i strahovi. Nedostatak životnog iskustva, maštovitost i mogućnost duljeg pamćenja če pretvoriti neke svakodnevne situacije u strahove. Najčešći strahovi koji se javljaju kod dvogodišnjaka su mrak, imaginarna bića, nepoznate osobe, WC, kostimi klaunova i šišmiši. Većina tih strahova nesta će kada dijete krene u školu.

Dvogodišnjaci se jednu minutu smiju, dok drugu minutu već plaću., bez ikakvog razloga. To je normalno i to se očekuje od dvogodišnjeg djeteta. Promjene raspoloženja kod dvogodišnjeg djeteta, su zapravo borbe da preuzmu kontrolu nad svojim osjećajima, nagonima i ponašanjem.

Dvogodišnja djeca imaju veliku želju naučiti kako svijet oko njih funkcionira, no nisu još dovoljno spretni za postizanje tog zadatka, pa će testirati svoje ponašanje u raznim situacijama.

Vaše dvogodišnje dijete se sada polako uči samokontroli, a najgore reakcije će sačuvati za roditelje. One osobe koje čuvaju vaše dijete će imati najmanje problema sa njim, no to je zato što dijete ne vjeruje nikome kao što vjeruje svojim roditeljima, pa će pred njima isprobavati sve novitete.

Najsnažniji i najmoćniji način učenja djeteta ispravnom ponašanju je pohvala. Razvijene su mnoge tehnike na koje se dijeci može pokazati što je ispravno, a što ne, te kako donijeti mudru odluku. Najsnažniji načini za postizanje željenog ponašanja su pohvale, te nagrade poput dodira ili pružanja nećega što dijete voli, poput dodatne priče za laku noć, gledanje crtića ili jedenje slatkiša.

Nikada nemojte tuči svoju djecu, jer batinama učite svoju djecu da je u redu tući druge kada ste ljuti, osveti i strahu, da je u redu tući voljene osobe, da je u redu na taj način rješavati probleme. Ponekad će dijete željno pažnje, napraviti nešto loše kako bi dobilo batine,jer će jedino na taj način odvratiti pažnju roditelja na sebe. Batine mogu ozbiljno ozlijediti dijete, te ne mogu naučiti dijete razlokovati poželjno od nepoželjnog ponašanja.

Umjesto batina pružite svom djetetu nježan zagrljaj! Nikada ne kažnjavajte djecu koja su mlađa od tri godine, jer nikada ništa ne rade namjerno – oni samo istražuju, ne razlikuju dobro od lošeg i ne razlikuju značenje uzroka i posljedice.

Autor: A.Z., Foto: Ilya Andriyanov/Shutterstock