Problemi s perilicom rublja

problemi s perilicom rublja

Skoro sve perilice rublja sastoje se od istih dijelova kojima upravlja mehanički ili elektronički programator. Kao i kod svakog drugog uređaja tako se i kod perilice rublja mogu pojaviti problemi, gdje će za neke od njih biti potrebno zvati servisera, dok ćete neke sami uspjeti riješit kao kada dođe do začepljenja unutrašnjeg cjevovoda.

Koji su najčešći problemi s perilicom rublja? Je li vam se dogodilo da ste uključili perilicu, a ona nije uzela vodu? Prvo što treba učiniti je provjeriti dovod vode, a za to je potrebno odvojiti mašinu od zida.

Kada ste ju uspjeli odmaknuti otvorite vrata od perilice i stavite ruku na vrh otvora za vrata. Dok čvrsto držite unutarnji rub dovratka, maknite perilicu od zida tako da bi mogli pristupiti cijevima koji se nalaze sa stražnje strane.

Treba provjeriti je li slavina otvorena i je li crijevo za dovod vode spojeno na perilicu rublja. Također treba provjeriti je li otvoren kutni ventil, a uz pomoć kojeg se kontrolira dotok vode. Ukoliko postoje pregibi treba izravnati crijevo za vodu te uključiti perilicu. Ako se perilica ni tada ne puni vodom, očistite mrežice koje se nalaze s jedne i druge strane dovodnog crijeva.

Uključili ste mašinu, ali ste primijetili da nije centrifugirala? Kada stavljate robu na pranje treba voditi računa da se odjeća pravilno rasporedi jer u mašini postoje senzori koji će spriječiti centrifugiranje ako roba nije raspoređena na pravi način.

Ukoliko problem i dalje postoji možete očistiti mehanizam vrata uz pomoć usisivača, tako što ćete očistiti dio oko brave perilice i oko kvake te više puta otvoriti i zatvoriti vrata od perilice kako bi se riješili prljavštine. U rupu od brave možete snažno upuhnuti komprimirani zrak te ga potom usmjeriti na prekidač. Ako još uvijek niste riješili problem, vrijeme je da pozovete servisera.

Ponekad se može dogoditi da pojedino rublje izlazi prljavo nakon pranja. Problem je očito u tome što ste stavili previše robe u bubanj. Prekoračite li preporučenu težinu od strane proizvođača, rezultat na kraju dana ne mora biti samo prljava odjeća nego i pregoreni motor. Proučite upute koje ste dobili uz mašinu kako bi bili sigurni da sve radite kako treba.

Autor: S.Š., Foto: Hari Parmar/free images