Kako poboljšati sliku na televizoru

kako poboljšati sliku na televizoru

Kako poboljšati sliku na televizoru? Je li vam se dogodilo da glumci izgledaju mršavo ili pretilo ili da nedostaje dio teksta na ekranu, odnosno da je slika pomalo kričava? U pitanju su uobičajeni problemi s kojima se mnogo ljudi susrelo, a koji se mogu riješiti uz pomoć nekoliko trikova.

Ako vam se dogodila plošna slika na televizoru, vjerojatno se radi o pogrešno postavljenom omjeru širine i visine slike. Ovu je postavku lako promijeniti odabirom tipke “Ratio” ili “Aspect” na daljinskom upravljaču.

Što kada je slika mutna? Prvo treba namjestiti postavke stranice, a ako ne pomogne potrebno je provjeriti priključke koji se nalaze na komponentama. Na stražnjoj strani televizora nalaze se brojne utičnice na koje možete priključiti satelitski prijamnik, računalo, DVD player, igrače konzole te priključnice za HDMI utikače koji će omogućiti prijenos visokokvalitetnih digitalnih signala.

Ukoliko nemate HDMI priključnice kvalitetan video signal možete dobiti uz pomoć videokabela koji signal prijenosi uz pomoć tri kabla (zelene, crvene i plave boje). Na novijim televizorima nalazi se i SCART priključak koji podržava sliku standardne razlučivosti.

Što kada je slika kričava? Na daljinskom upravljaču uđite u izbornik televizora i odaberite opciju za ugađanje slike ili “picture settings”. Na novijim televizorima nalaze se već namještene postavke poput “movie”, “standard” i “vivid”. Opcija Vivid omogućava pojačavanje boja i odlična je za igrice.

Postoji i mogućnost stvaranja vlastite slike tako što će se u postavkama promijeniti kontrast, oštrina, boja i svjetlina. Podešavanje boja treba učiniti tako da nijanse lišća i kože izgledaju kao u stvarnosti.

Ako je slika kričava treba smanjiti i kontrast, a svjetlinu odrediti tako da crne nijanse budu crne na zaslonu. Ne treba zaboraviti na oštrinu koju isto tako treba smanjiti kako se oko objekta ne bi pojavljivale aureole.

Sve promjene u postavkama treba raditi postepeno kako bi se oči mogle naviknuti na novu sliku i kako bi na kraju bili zadovoljni kvalitetom slike koju imate na televizoru.

Za svaki korak si dajte vremena jer ipak želite imati najbolju moguću sliku u kojoj ćete uživati dugo gledajući omiljene filmove, serije i brojne emisije na omiljenim kanalima. Slika može biti podjednako dobra kao i kada ste ju prvi put ugledali na TV-u u dućanu.

Autor: S.Š., Foto: scyther/Shutterstock